Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα της πτώχευσης του 1893






Καρικατούρα της εποχής, με θέμα τον Τρικούπη και τη χρεωκοπία




       Αναπόφευκτη η σύγκριση με τα Χριστούγεννα του 1893. Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, είχε κηρύξει την πτώχευση της Ελλάδας και το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», σημάδεψε τις γιορτές του τότε... Οι εφημερίδες τις εποχής γράφουν: 

  «Πάντες (στην αγορά) με κεκλιμένας τας κεφαλάς και την κατήφειαν εις το πρόσωπο εζωγραφισμένην… Η εξοικονόμησις του άρτου είνε το μόνον μέλημα πάντων των οικογενειαρχών…». 

  «Πανταχού ερείπια. Αι εορταί προκαλούσαι συγκρίσεις θλιβεράς παρουσιάζωσι την κατάστασιν του τόπου υπό πάσαν αυτής αλγεινότητα. Και πονούσιν οι πολλοί και σκέπτονται και ζητούσι το αίτιον της δυσπραγίας… 

  «Πλήθος άπειρον επαιτών. Μη φαινόμενον εις τον πολύν κόσμον, πλήθος στερούμενον του άρτου και γυμνητεύον ανεφάνη. Δεν είχομεν φαντασθή ποτέ τας Αθήνας περικλειούσας τοσαύτην δυστυχίαν, ουδέ τόσον αριθμόν πτωχών…».  

  «Ο μόνος πλούτος, ο διαχυθείς εις τας Αθήνας, ήτο ο πλουσιοπαρόχως λούσας αυτάς ήλιος και ο μόνος κυκλοφορήσας χρυσός αι ακτίναι αυτού. Το μόνον το οποίον δεν φοβούμεθα μη χάσωμεν…». 

  «Εν τη ειρήνη της οικογενειακής εστίας, ας μελετήσωμεν επί των παθημάτων»..........

 

 

         Χαρίλαος Τρικούπης................................................................

 

       Αν και η πτώχευση βύθισε την οικονομία  της χώρας σε πολυετή δίνη, βοηθούντος και του δημαγωγού πολιτικού του αντιπάλου, Θεόδωρου Δεληγιάννη, οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτύχει το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, εν τούτοις η Ιστορία τον κατατάσσει ανάμεσα στους σπουδαιότερους πολιτικούς του Έθνους και στους θεμελιωτές του νεώτερου ελληνικού κράτους. κ................................................................            Αντίθετα με τους πρωθυπουργούς της τωρινής χρεωκοπίας, ο Χαρίλαος Τρικούπης:

- Προκάλεσε την οργή των ιδιωτών δανειστών της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας και η επιλογή του θεωρήθηκε σκόπιμη και δόλια από τους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά και από τον ξένο και ελληνικό τύπο. Κατηγορήθηκε  ότι σκόπιμα κήρυξε την πτώχευση, ώστε να μην εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της και αντιθέτως να διοχετεύει περισσότερο χρήμα στο εσωτερικό. Κι αυτό, γιατί η στάση πληρωμών ήταν μόνο για τις διεθνείς κι όχι τις εσωτερικές υποχρεώσεις.

- Δεν τράπηκε σε φυγή. Έμεινε στην κυβέρνηση μετά τη χρεωκοπία και αγωνίστηκε να πετύχει διακανονισμό του χρέους, αν και τελικά οι δικές του προσπάθειες και των διαδόχων του δεν ευοδώθηκαν.

- Κληροδότησε στην Ελλάδα τεράστια έργα υποδομής, το έργο του έβαλε θεμέλια για το μέλλον και ήταν καθοριστικό για τη μετάβαση της χώρας στον 20ό αιώνα, τα δε αποτελέσματά του είναι ορατά ακόμα και σήμερα.

- Υπήρξε έντιμος, ανιδιοτελής και αφοσιωμένος στο έργο του, διάγοντας βίο μονήρη και λιτό....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου