Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Όλο το athens mall αυθαίρετο, αλλά υπάρχει ...τρόπος να θεωρηθεί νόμιμο αναδρομικά...




...σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 376/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ναι μεν ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του και έκρινε ότι η ανέγερση και κατασκευή του εμπορικού κέντρου «The Mall» στο Μαρούσι Αττικής του ομίλου  Λ ά τ σ η   είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά αναφέρει ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με νεότερες αποφάσεις της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του.

Συγκεκριμένα:

Δέχεται ότι δεν υπήρχε η προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ούτε  ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

Όμως, σύμφωνα με το ΣτΕ, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον το αρμόδιο υπουργείο επανέλθει με νεότερες αποφάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του Mall.                          

 

                                  

 

                                       Η  εμπλοκή των πολιτικών

 

        Η ιστορία της ανέγερσης του παράνομου εμπορικού κέντρου των 75.000 τετραγωνικών και μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης, ξεκινά το 1995 με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το Δήμο Αμαρουσίου, η οποία όμως ακυρώθηκε από το ΣτΕ. Το 2001 επί Σημίτη, ο  Κ.  Λ α λ ι ώ τ η ς   προώθησε νόμο εξ αφορμής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλάζοντας πάλι τη χρήση γης, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων Αμαρουσίου. Ακολούθως η  Β ά σ ω    Π α π α ν δ ρ έ ο υ  διπλασιάζει το συντελεστή δόμησης!

Ενώ συγχρόνως τα έργα προχωρούν, το 2003, το Συμβούλιο Σπικρατείας κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους, αλλά ο   Ε υ ά γ γ ε λ ο ς    Β ε ν ι ζ έ λ ο ς, προωθεί την παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ με νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, ο νόμος επέχει θέση ...αδείας, ούτως ώστε να μη μπορεί να γίν ει προσφυγή στο ΣτΕ. 

Το Νοέμβριο του 2005 γίνονται με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Mall, με την παρουσία κορυφαίων υπουργών της  Ν. Δ.  που κόβουν την κορδέλλα.  

 

                                         Τα εύλογα ερωτήματα

 

- Άραγε, ειδικά μετά την απόφαση για το Mall του ομίλου Λάτση, θα ισχύσουν οι αρχές της  ι σ ο ν ο μ ί α ς   και  ι σ ο π ο λ ι τ ε ί α ς  για όλους τους έλληνες πολίτες;

- Γιατί δε νομιμοποιείται με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων, δηλαδή με καταβολή προστίμων ανάλογων με τα τετραγωνικά του, άλλως να κατεδαφιστεί;

-Αν, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η αυθαιρεσία του Mall μπορεί να καλυφθεί με μεταγενέστερη αιτιολόγηση της τεράστιας  υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, αυτή η διαδικασία δε θα πρέπει να εφαρμόζεται και για τα αυθαίρετα κτίσματα των άλλων πολιτών;                                    





 

 


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου