Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τεράστιο το ποσοστό των ανηλίκων στην Ελλάδα, που πίνουν «σκληρά ποτά»










       Εκτενές ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρεται στο θέμα του αλκοόλ σε σχέση με τις πολύ νεαρές ηλικίες και ειδικοί επισημαίνουν, ότι  δυστυχώς, έχουμε ως χώρα, μία από τις πιο υψηλές θέσεις στην Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους και μαθητές! 

Έτσι, σύμφωνα με διαχρονική έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας:

Το 60,8% των εφήβων 13-18 ετών ήπιε κάποιο οινοπνευματώδες ποτό το τελευταίο μήνα και το 11,3% ήπιε από δέκα φορές και πάνω.

Το 45% των ατόμων από 15-19 ετών ήπιε (μία φορά στον τελευταίο μήνα) από πέντε ποτά «στη σειρά» και πάνω!

Ένας στους τρεις εφήβους και νέους (ηλικίες 13-19 ετών), έχει μεθύσει τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον δύο φορές και ένας στους οκτώ περισσότερες.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα μετά το 2007, η καμπύλη της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους στην Ελλάδα άρχισε πάλι να ανεβαίνει.

      Βεβαίως, το ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ κάτω των 17 ετών, όπως και η είσοδός τους σε καταστήματα όπου πωλούνται τέτοια ποτά χωρίς συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα, παραμένει χωρίς ουσιαστική εφαρμογή και χωρίς συστηματικό έλεγχο. Δοθείσης ευκαιρίας και με την «ανοχή» ασυνείδητων καταστηματαρχών, οι παραγγελίες από «16άρηδες» για ουίσκι και βότκα δίνουν και παίρνουν. 

      Από την άλλη βέβαια, είναι εκπληκτικό, ότι στο ρεπορτάζ της "Καθημερινής"*,  πολλοί γονείς αφηγούνται τα προβλήματα με τα ανήλικα παιδιά τους, επειδή τους σερβίρονται ποτά  και επιρρίπτουν ευθύνες στα νυχτερινά κέντρα που παρανομούν και στο κράτος που δεν ελέγχει, αλλά καμμιά αναφορά δεν κάνουν στη δική τους ευθύνη, θεωρώντας απούτως φυσικό να συχνάζει ένα 15άχρονο σε νυχτερινό κλάμπ!

*http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/01/2014_535522











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου