Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Το αντίο των Ιταλών στο μεγάλο μαέστρο






Χιλιάδες μπροστά στην Σκάλα του Μιλάνου για τον αποχαιρετισμό στον Κλαούντιο Αμπάντο

    

 

        Με τις σημαίες να πνέουν μεσίστιες, χιλιάδες Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Σκάλας του Μιλάνου για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο μαέστρο Κ λ α ο ύ ν τ ι ο   Α μ π ά ν τ ο (Claudio Abbado),  που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες σε ηλικία 80 ετών. Παρακολούθησαν κοντσέρτο προς τιμήν του, με την ορχήστρα που διηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του λυρικού θεάτρου, ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ και έπαιζε το "Πένθιμο Εμβατήριο" (adagio assai) από την "Ηρωϊκή" του Μπετόβεν...






Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζ. Ναπολιτάνο "αποχαιρετά"  τον Κλαούντιο Αμπάντο





                                                        

                                        Κλαούντιο Αμπάντο

 

      

 

       Πραγματικός μύθος της μπαγκέτας, προικισμένη και χαρισματική προσωπικότητα της κλασικής μουσικής,  γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1933 και πέθανε στη Μπολόνια.στις 20 Ιανουαρίου. Το 1958, σε ηλικία 25 ετών, κέρδιsε στις ΗΠΑ το διαγωνισμό Κουσεβίτσκι και αμέσως μετά διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. 

Η συνέχεια, ιλιγγιώδης: Το 1960 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θέατρο της Σκάλας, το 1963 κερδίζει τον περίφημο διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και προσκαλείται από τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο Σάλτμπουργκ, ενώ το 1969, σε ηλικία 36 ετών, γίνεται ο νεότερος μουσικός διευθυντής στην ιστορία της Σκάλας του Μιλάνου. 

Ανανέωσε το κλασικό ρεπερτόριο όπερας με πολλή σύγχρονη μουσική. Άτομο με βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις και διόλου αδιάφορος για το πολιτικό κλίμα της εποχής του 1970 στην πατρίδα του, καθιερώνει συναυλίες για φοιτητές, εργαζόμενους και έγκλειστους φυλακών σε συνεργασία με τους φίλους του, τον συνθέτη Λουίτζι Νόνο, τον πιανίστα Μαουρίτσιο Πολίνι και τον Τζόρτζιο Στρέλερ, μυθικό διευθυντή του «Πίκολο Τεάτρο». Το 1982 ιδρύει τη Φιλαρμονική της Σκάλας, ενώ είναι ο πρώτος διεθνώς που επιδίδεται στη δημιουργία ορχηστρών νέων. Ο Αμπάντο φτάνει στο απόγειο της καριέρας του το 1989, καθώς οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου τον επιλέγουν ως διευθυντή τους, μετά από 35 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του Κάραγιαν.

 Έφερε ένα μοναδικό αέρα ανανέωσης στον χώρο της κλασικής μουσικής, με τον  α ν θ ρ ω π ι σ μ ό   του, την ευαισθησία του, τη διαύγεια της ερμηνείας του, τη συγκίνηση που εξέπεμπε, τη σιωπή που επιζητούσε πριν και μετά τη μουσική εκτέλεση, χωρίς ποτέ να έχει τον τον αυταρχισμό πολλών προκατόχων του. 

Ενάντια στις περικοπές στον πολιτισμό, δεν δίστασε το 2008 να χαρακτηρίσει τον τότε ιταλό υπουργό Πολιτισμού «μοναδικό παράδειγμα αμορφωσιάς». Το 2013 ορίστηκε γερουσιαστής δια βίου και παραχώρησε τον μισθό του στη σχολή μουσικής στο Φιέζολε της Φλωρεντίας.

 

        Το βίντεο από το σημερινό κοντσέρτο στη Σκάλα του Μιλάνου, με μόνους τους μουσικούς μέσα στο θέατρο, ανοιχτή την πόρτα και έξω τη λαοθάλασσα να παρακολουθεί, αποτίοντας φόρο τιμής στον δημοφιλή κορυφαίο μαέστρο: 

 


 

 

 

Πηγές: demotix.com, cinquequotidiano.it, greekarchitects.gr





















1 σχόλιο:

  1. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο συγκλονιστικό το in memoriam στον Κλαούντιο Αμπάντο! Απίστευτη συναισθηματική φόρτιση με την άδεια αίθουσα της Σκάλας, τους μουσικούς να πενθούν - εμφανέστατα - και χιλιάδες να παρακολουθούν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή