Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Μπουτάρης







       Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλος σύγχρονος πολιτικός που να δέχεται κριτική παντελώς άσχετη με το αξίωμά του, όσο ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και μάλιστα με τους πιο  α ν ο ί κ ε ι ο υ ς   σ χ ο λ ι α σ μ ο ύ ς  σε βάρος του από πολλά - κυρίως  βορειοελλαδίτικα - Μέσα Ενημέρωσης. 

Ο Μπουτάρης, άνθρωπος της αγοράς ο ίδιος, έχει πασχίσει να αναπτύξει σχέσεις εμπορικές και τουριστικές για την πόλη του, με γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Όμως αντί να του ασκηθεί κριτική για την αποτελεσματικότητα των κινήσεων αυτών, είχαμε τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς: "φιλότουρκος", "φιλοσκοπιανός", φιλοαλβανός" και "φιλοεβραίος"!!!

Πασίγνωστες οι σκωπτικές αναφορές για τo, κατά κάποιο τρόπο, αντισυμβατικό dress code, όπου το σκουλαρίκι και το χρώμα της κάλτσας έχουν αναχθεί σε μείζον πολιτικό(!) θέμα. Κυρίως όμως πρόκειται για ένα συνεχή  ε κ φ α σ ι σ μ έ ν ο  λ ό γ ο  εκ μέρους δημοσιογράφων και πολιτικών του αντιπάλων, αφού ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, έφτασαν να λοιδωρούν και να υβρίζουν το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης για την ...ηλικία του ή  ακόμη χειρότερα να τον αποκαλούν πότη, μπεκρή κλπ. Αντί δηλαδή να τον φέρουν  ως παράδειγμα θάρρους και προσωπικού νικηφόρου αγώνα εναντίον του αλκοολισμού, προβαίνουν σε αυτούς τους αισχίστου είδους χαρακτηρισμούς, τη στιγμή που ο ίδιος έχει διηγηθεί δημόσια (και πρόσφατα πάλι) με δική του πρωτοβουλία, την περιπέτειά του με τον αλκοολισμό και το πώς τα κατάφερε να βγει νικητής εδώ και πολλά χρόνια...

Επίσης οι αντίπαλοί του προφανώς μη βρίσκοντας άλλο "πάτημα",  αναλίσκονται σε φαιδρότητες του τύπου "πόσο στοίχισε η μετάβαση από τη Θεσσαλονίκη στον εξωτικό  ....Βόλο" και παρότι δήλωσε ότι το πλήρωσε ο ίδιος,  του αντέτειναν ότι έχει βγει κονδύλι 129 ευρώ ή ασχολούνται με ποιά κυκλοφορεί και άλλα ανάλογης σοβαρότητας.

Του καταλόγισαν ακόμη μη συμμετοχή σε παρελάσεις και ιστορικές αναπαραστάσεις για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, τις οποίες ο ίδιος είχε θεωρήσει κακού γούστου και τελευταίως τον εγκάλεσαν για ...ανεπαρκή χριστουγεννιάτικο στολισμό, για να εισπράξουν την απάντησή του, ότι οι Θεσσαλονικείς "είμαστε κομπλεξικοί με την Αθήνα, χωριάτες για την πόλη μας"! Φυσικά επακολούθησε χαμός!

 

Ο "φτερωτός γιατρός"  με τα ...φτερωτά ταμεία και ο ανεκδιήγητος περιφερειάρχης  

 

       Σε ένα Δήμο με βαρύ ιστορικό διαφθοράς και κλοπής δημοσίου χρήματος, ελάχιστοι αναφέρονται στο αναμφισβήτητο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γεγονός, ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κινείται με διαφάνεια και για πρώτη φορά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια νοικοκυρέματος μετά από τις σκοτεινές τετραετίες καταλήστευσης εκ μέρους του απατεώνα με τα ατσαλάκωτα κοστούμια, του   Π α π α γ ε ω ρ γ ό π ο υ λ ο υ,  ο οποίος  ενσαρκώνει το γνησιότερο εκπρόσωπο των white - collar crimes... 

Αντίθετα, τα ίδια Μέσα Ενημέρωσης τηρούν σιγήν ιχθύος (ενίοτε εκφράζουν και συμπάθεια!)  για τον προκάτοχο του σημερινού Δημάρχου, καταδικασμένο σε πολυετή φυλάκιση, επειδή βούλιαξε το Δήμο με αρπαγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ενώ αναμένονται νέες δίκες για άλλες ατασθαλίες.

 

Image result for παναγιωτης ψωμιαδηςΗ ίδια τακτική και για το άλλο γνωστό αστέρι της Αυτοδιοίκησης, τον Παναγιώτη   Ψ ω μ ι ά δ η,   που έχει κηρυχθεί έκπτωτος, κοινώς "ξηλώθηκε"  από τη Δικαιοσύνη εξαιτίας αδικημάτων σε σχέση με το αξίωμά του. 

       Σε γενικές γραμμές ο Μπουτάρης ίσως δεν είναι ο μέγας οραματιστής πολιτικός. Κυρίως είναι ένας άνθρωπος της αγοράς, μεγαλοαστικής καταγωγής με την ανάλογη αισθητική για την πόλη και μιλάει ιδιαίτερα "αυθόρμητα" χωρίς να τον απασχολεί το πολιτικό κόστος. Το γεγονός ότι εκφράζεται όπως ακριβώς σκέφτεται, δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο στο δημόσιο λόγο, αλλά είναι ειλικρινές. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την πόλη του και κυρίως παλεύει να αλλάξει άρρωστες και παρωχημένες τακτικές και νοοτροπίες.

















2 σχόλια:

  1. MIA ΧΑΡΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΜΗΠΩΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΙΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΣΗ ΛΥΣΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει για τον τρόπο του Μπουτάρη, πάντως αυτά που ξεστομίζει είναι πέρα για πέρα αληθινά. Πιο αληθινά δε γίνεται!
    Μου κάνει πολύ άσχημη εντύπωση, που στη Θεσσαλονίκη οι αντίπαλοί του αντί να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους όταν έχουν άλλη άποψη για τις πρωτοβουλίες και γενικά για το έργο της Δημοτικής Αρχής, ασχολούνται κυρίως με το τί φοράει ο Δήμαρχος, με την προσωπική του ζωή, μέχρι που χυδαιολογούν ως εκεί που δεν παίρνει άλλο....
    Και πώς μπορούν να το κάνουν αυτό, όταν η πόλη τους απέκτησε αρνητική δημοσιότητα εξαιτίας ενός απατεώνα και καταχραστή με τη βούλα σαν τον Παπαγεωργόπουλο; Τους εξαπατούσε για χρόνια παριστάνοντας τον ευσεβή, τον αξιοπρεπή, τον πατριώτη, ενώ συγχρόνως άδειαζε με τη συμμορία του τα ταμεία του Δήμου, δηλαδή τα χρήματα των πολιτών! Και απαλλάχτηκαν από αυτόν, δυστυχώς όχι με την ψήφο τους, όπως θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει, αλλά όταν επενέβη η Δικαιοσύνη και τον έχωσε μέσα. Βέβαια τα χρήματα που εκλάπησαν, δυστυχώς ποτέ δεν επεστράφησαν.
    Ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι κακός, μέτριος ή καλός Δήμαρχος ο Μπουτάρης, διότι δεν κατάφερα να μάθω, αφού οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη αφορούν οτιδήποτε άλλο εκτός από την κριτική στο έργο του, όπως θα έπρεπε να γίνεται στα πλαίσια της Δημοκρατίας.
    Φαίνεται πως σε τούτη τη χώρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι να γίνουμε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία, όπου θα εκφράζεται η διαφωνία με ισχυρά επιχειρήματα και όχι με βρισιές, με χυδαιολογίες και με απαράδεκτες (και τις περισσότερες φορές ψευδείς!) αναφορές σε πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή