Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αντιός στον Πάκο ντε Λουτσία










      O Iσπανός Πάκο ντε Λουτσία, ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως και δεξιοτέχνης του φλαμένκο, πέθανε χτες ξαφνικά στο Μεξικό σε ηλικία 66 ετών, από έμφραγμα. Έφερε «επανάσταση» στην κιθάρα, καθώς με το επιθετικό παίξιμό του και τη ροπή του στον αυτοσχεδιασμό και στις μουσικές συναντήσεις με την τζαζ, κατάφερε να εκμοντερνίσει το παραδοσιακό ισπανικό φλαμένκο και να το κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Είχε γεννηθεί σε μια ταπεινή οικογένεια στο Κάδιξ της νότιας Ισπανίας από πατέρα τσιγγάνο, που ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής του φλαμένκο και μητέρα Πορτογαλίδα. Στον πατέρα του, ο οποίος τον ενθάρρυνε να παίζει για ώρες, ώφειλε, όπως έλεγε ο ίδιος, τη γνωριμία του με τη μουσική. 

 Εδωσε την πρώτη του δημόσια συναυλία σε ηλικία 11 ετών. Το 1965 ηχογράφησε το πρώτο του άλμουμ «Dos Guitarras Flamencas». To 1975 με το άλμπουμ «Fuente y Caudal», ο Πάκο ντε Λουτσία άρχισε να φλερτάρει με τον αυτοσχεδιασμό.

Η επανάσταση ήρθε με τη διάσημη ρούμπα «Entre Dos Aguas», μετέτρεψε την φλαμένκο κιθάρα από ένα όργανο που βρισκόταν έως τότε στο περιθώριο, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Είχε γυρίσει όλον τον κόσμο και είχε μετάσχει σε συναυλίες με διάσσημους καλλιτέχνες, όπως με το Χούλιο Ινγκλέσιας, τον Άλ ντι Μέολα, ακόμα και με τον Πλάσιντο Ντομίνγκο. Κέρδισε εκατοντάδες μουσικά βραβεία και μαζί παγκόσμια αναγνώριση. Η τέχνη του τον έκανε έναν από τους καλύτερους πρέσβεις της ισπανικής κουλτούρας στον κόσμο 

 Όπως είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά, πριν χρόνια, "ποτέ δεν απομακρύνθηκα από τις ρίζες της μουσικής μου, γιατί αν το έκανα, θα έχανα τον εαυτό μου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να αγγίζω με το ένα μου χέρι την παράδοση, και με το άλλο να ξύνω την επιφάνεια, να σκάβω σε άλλα εδάφη, προσπαθώντας να ανακαλύψω καινούρια στοιχεία για να προσθέσω στο flamenco". 

 

Πηγές: nooz.gr, kathimerini.gr

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου