Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αν ο πατέρας τεκνοποιεί σε μεγάλη ηλικία, κίνδυνος ψυχικών διαταραχών για το παιδί









       Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, ερευνητών του πανεπιστημίου Ιντιάνα και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Ντ’ Ονόφριο, η ηλικία του πατέρα κατά την τεκνοποίηση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την απόκτηση απογόνου με ψυχικές διαταραχές. Πιθανότερη αιτία, ο εκφυλισμός του σπέρματος με αποτέλεσμα πιθανά γενετικά λάθη.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία είχαν γεννηθεί το διάστημα 1973-2001, από 1,4 εκατομμύρια μπαμπάδες. 

        Για παράδειγμα, τα παιδιά ενός άνδρα που έγινε πατέρας σε ηλικία 45 ετών, εν αντιθέσει με κάποιον που έγινε στα 24, έχουν:

- Τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό

- 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

- Διπλάσιο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής

- 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διπολικής διαταραχής

- Δυόμισι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα απόπειρας αυτοκτονίας ή εθισμού στα ναρκωτικά

- Χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και λιγότερα συνολικά χρόνια εκπαίδευσης. 

Ο επί κεφαλής της ερευνητικής ομάδας δηλώνει «σοκαρισμένος» από τα ευρήματα της μελέτης, καθώς όλα δείχνουν, ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι θεωρούσε ως τώρα. Άλλοι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν πως υπάρχουν και θετικές πλευρές στην μεγάλη ηλικία του πατέρα, καθώς συνήθως οδηγεί σε πιο σταθερές σχέσεις και τα οικονομικά της  οικογένειας είναι καλύτερα.

 

Όλο το άρθρο, εδώ:

http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231299664




















1 σχόλιο: