Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών


   

       Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου, αλλά κάποιοι είναι ...πιο ίσοι, π.χ. οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Μετά τις συνεχείς πιέσεις της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας και την εν συνεχεία ψήφιση προ πενταμήνου διάταξης για καταβολή   έ κ τ α κ τ η ς   ε ι σ φ ο ρ ά ς   γ ι α   μ ι α   τ ρ ι ε τ ί α  (2014 έως 2017) από τους πλοιοκτήτες, τίποτε ακόμη δεν έχει εισπραχθεί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών". Ο λόγος; Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρά στην έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων! Το ποσό μάλιστα που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση, συνολικά στην τριετία, δεν ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι εφοπλιστές έχουν εκφράσει ήδη την ενόχλησή τους για την έκτακτη εισφορά, επικαλούμενοι το προστατευόμενο από το Σύνταγμα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας.

Επίσης, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, οι εφοπλιστές χρωστούν και άλλα 101 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα ταμεία Προνοίας ναυτεργατών.

Το υπουργείο διαψεύδει πάντως ότι κωλυσιεργεί χωρίς λόγο και αποδίδει τη μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς εκ μέρους των πλοιοκτητών,  σε   τ ε χ ν ι κ έ ς   δ υ σ κ ο λ ί ε ς,   ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών.


       Φυσικά, τέτοιου είδους τεχνικές δυσκολίες δεν υπάρχουν όταν την έκτακτη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν  μ ι σ θ ω τ ο ί   κ α ι   σ υ ν τ α ξ ι ο ύ χ ο ι... 







      




     5 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση των εγκυκλίων, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών.

Η διάταξη, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και παραμένει μέχρι τώρα στα χαρτιά, ορίζει ότι η παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας, επιβάλλεται για 3 χρόνια (2014, 2015 και 2016) και υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα.

Έτσι, πολλοί εφοπλιστές επικαλούμενοι και τα συνταγματικά «φορο-απαλλαχτικά» τους δικαιώματα, αρνούνται να καταβάλλουν την έκτακτη αυτή εισφορά, από τη στιγμή που απέκτησε υποχρεωτικό χαρακτήρα,  απειλούν να πάρουν τα πλοία και τις έδρες των ναυτιλιακών τους επιχειρήσεων κλπ.

 

Η δήλωση - δικαιολογία του Υπουργείου Οικονομικών:

 

Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους, είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα.

Εν πάση περιπτώσει, η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών.

 Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός, πως όταν πρόκειται για είσπραξη φόρων και έκτακτων εισφορών από μισθωτούς ή συνταξιούχους, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται τάχιστα. 

 

                                     Και οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία


        Στο ποσό των 101.065.652,15 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς το ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, οι οποίες έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 

Ο υπουργός Εργασίας, στην απάντησή του, επισημαίνει για τα ανωτέρω ποσά ότι πρόκειται για τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθόσον βρίσκονται σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών προς το Ταμείο και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις Δ.Ο.Υ. (είτε εφάπαξ-είτε με ρύθμιση), για τις οποίες ενημερώνεται σταδιακά η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤ.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι η υπηρεσία του ΝΑΤ έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως απαγόρευση απόπλου του πλοίου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδιας Δ.Ο.Υ., υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους διενεργηθέντες πλειστηριασμούς.

 

Πηγή: iefimerida,gr .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου