Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Παραίτηση του Χουάν Κάρλος. Για να σωθεί η μοναρχία;


Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος σε χτεσινό τουΟ βασιλιάς της Ισπανίας ......Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος σε χτεσινό του διάγγελμα δήλωσε, ότι παραιτείται μετά από περίπου 40 χρόνια βασιλείας, υπέρ του γυιού του πρίγκιπα Φελίπε. Ανέφερε , ότι παραδίδει το θρόνο για να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας και ότι  «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο». Ο Βασιλιάς αντιμετώπιζε τελευταίως διάφορα προβλήματα υγείας, όμως φαίνεται να έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην παραίτηση, η καταβαράθρωση της δημοτικότητας της μοναρχίας λόγω  σειράς σκανδάλων. 

              ...........................

                        Ο διάδοχος Φελίπε και η σύζυγός του Λετίτσια, πρώην τηλεπαρουσιάστρια

 

  

                  Το τέλος του φρανκισμού και η μετάβαση στη Δημοκρατία

 



      Η ανάρρησή του στο θρόνο το 1975  σήμανε το τέλος της μακρόχρονης δικτατορίας του Φράνκο και την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα. Aπό τις πιο δύσκολες στιγμές των πρώτων χρόνων της βασιλείας του, ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος, στις 23 Φεβρουαρίου 1981, όταν ο συνταγματάρχης Τεχέρο επιχείρησε να καταλάβει το Κοινοβούλιο, ελπίζοντας στη στήριξη του βασιλιά. Ο Χουάν Κάρλος καταδίκασε με τηλεοπτικό διάγγελμα την απόπειρα, η οποία έληξε άδοξα και η δημοτικότητά του αυξήθηκε θεαματικά. Το βίντεο με την είσοδο του Τεχέρο στο ισπανικό κοινοβούλιο, έκανε το γύρο του κόσμου: 

 

 

 

 

                        

                                      Μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα

 

      Όμως τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια ταλανίστηκε από μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. 

Το 2012 ο Χουάν Κάρλος πραγματοποίησε, συνοδευόμενος μάλιστα από μια Γερμανίδα αριστοκράτισσα με την οποία διατηρούσε στενές σχέσεις, ένα πολυτελές ταξίδι κόστους 40.000 ευρώ, στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεωκοπία. 

Ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο όμως, το πρόσφατο, στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του, Κριστίνα και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και   ξ έ π λ υ μ α   βρώμικου χρήματος με στήσιμο εικονικών εταιριών, όπως την εταιρία Noos κλπ.

 

http://www.finlandtimes.fi/assets/images/news_images/2014/02/09/for_details/image_4737_0.jpg

                           H κόρη του Χουάν Κάρλος προσερχόμενη στον ανακριτή...

 

Η βασιλική οικογένεια έσπευσε να αποκλείσει την Κριστίνα και το σύζυγό της από τις δημόσιες εμφανίσεις, όμως οι ανακρίσεις έφεραν στο φως και κάτι άλλο: Ακόμα και το δαχτυλίδι αρραβώνων που προσέφερε ο διάδοχος Φελίπε στη μέλλουσα σύζυγό του είχε πληρωθεί με πιστωτική κάρτα Noos, της εταιρίας "ξεπλύματος" του υπόδικου γαμπρού του!

 

                                                 Η σχέση με την Ελλάδα 

 

      Από τα χρόνια ακόμα του Φράνκο, το 1962, ο Χουάν Κάρλος παντρεύτηκε στην Αθήνα την Σοφία, κόρη του τότε βασιλιά Παύλου. Ο γάμος και η προίκα που το ελληνικό κράτος είχε δώσει στην πριγκίπισσα Σοφία, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Έμεινε στην ιστορία το σύνθημα στις μεγάλες διαδηλώσεις: "Προίκα στην Παιδεία και όχι στην Σοφία".

 

 

 

Όσο η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας επί Φράνκο ήταν εξόριστη, ο  Χουάν Κάρλος με τη Σοφία περνούσαν μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα φιλοξενούμενοι της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, πράγμα που επίσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα.  

Στα ανάκτορα της Μαδρίτης έζησε μέχρι το θάνατό της και η Φρειδερίκη και μέχρι σήμερα ζει εκεί και η αδελφή της Σοφίας, η Ειρήνη. 

 

                          Ογκώδεις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις στην Ισπανία

 

      Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χτες βράδυ στους δρόμους της Μαδρίτης και δεκάδων άλλων ισπανικών πόλεων πανηγυρίζοντας για την παραίτηση του Χουάν Κάρλος και ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα με στόχο το τέλος της μοναρχίας.

 «Οχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα» φωνάζουν χιλιάδες Ισπανοί σε όλες τις πόλεις

  

Η μεγάλη πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα δελ Σολ ξεχείλιζε από κόσμο και η αστυνομία φοβούμενη για επεισόδια, απέκλεισε την πρόσβαση προς το ανάκτορο που απέχει μόλις 300 μέτρα. Μερικές από τις δηλώσεις των διαδηλωτών στους δημοσιογράφους: «Η μοναρχία είναι απαρχαιωμένη,  άχρηστη, ένα αυξημένο κόστος, κυρίως μέσα στην κατάσταση κρίσης που ζούμε», «Η μοναρχία είναι ανυπόληπτη. Δεν έχει νόημα σε μια δημοκρατική Ευρώπη».

 

Οι φωτογραφίες από: tanea.gr, newsit.gr, finlandtimes.fi, aboutroyalty.blogspot.gr, newshopper.sulekha.com

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου