Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Βρετανία ποινικοποίησε τους αναγκαστικούς γάμους






Time to leave it behind. File Photo: AP

      Από σήμερα η Βρετανία ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους, καθώς εντείνεται η εκστρατεία της προώθησης των  αξιών της ελευθερίας και της ισότητας. Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως επτά ετών σε όσους εξαναγκάζουν κάποιον σε γάμο. Επίσης ποινικοποιεί τον εξαναγκασμό ενός βρετανού πολίτη να παντρευτεί κάποιον στο εξωτερικό. 

Οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τους αναγκαστικούς γάμους, είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία και η Μάλτα. 

Η υπουργός βρεττανίδα Εσωτερικών δήλωσε, ότι ο αναγκαστικός γάμος αναγνωρίστηκε ως μια μορφή βίας κατά των γυναικών και των ανδρών, ως οικογενειακή βία ή βία εναντίον των παιδιών και ως μια σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Ο αναγκαστικός γάμος είναι μια τραγωδία για κάθε θύμα », ανέφερε και χαρακτήρισε αναγκαστικό έναν γάμο, όταν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι αναγκάζονται να τον συνάψουν δεχόμενοι σωματική, ψυχολογική, οικονομική, συναισθηματική ή σεξουαλική πίεση, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη κράτησή τους, την κακοποίηση ή τον βιασμό τους. 

 

Παλαιότερη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι κάθε χρόνο στη Βρετανία υπάρχουν 5.000 με 8.000 περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων. 

Πέρυσι:

Το 82% των θυμάτων ήταν γυναίκες

Το 15% κάτω των 15 ετών! 

Αφορούσαν 74 διαφορετικές χώρες

Το 43% των περιπτώσεων είχαν σχέση με το Πακιστάν

Το 11% με την Ινδία

Το 10% με το Μπαγκλαντές

Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν μικρότερα των 21 ετών, ενώ υπήρχαν  ακόμα και περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες!

 

 

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου