Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η "μυστική" συνταγή του στιφάδου των Σπάτων











6 ΤΟΝΟΙ ΚΡΕΑΣ

6,5 ΤΟΝΟΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

2.000 ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΚΟΡΔΑ

1.100 ΚΙΛΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

400 ΚΙΛΑ ΝΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ

600 ΚΙΛΑ ΛΑΔΙ

450 ΚΙΛΑ ΞΥΔΙ 

42 ΚΙΛΑ ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ 

8 ΚΙΛΑ ΠΙΠΕΡΙ ΜΑΥΡΟ

8 ΚΙΛΑ ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

8 ΚΙΛΑ ΓΑΡΥΦΑΛΑ

5 ΚΙΛΑ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

8 ΚΙΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙ

8 ΚΙΛΑ ΚΑΝΕΛΛΑ ΞΥΛΟ

ΔΑΦΝΗ - ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

 

Διάρκεια μαγειρέματος: 9 ώρες

 

 

Προσοχή:

Η συνταγή πετυχαίνει μόνο στην εορτή των πολιούχων αγίων Πέτρου και Παύλου, μια φορά το χρόνο, στις 29 Ιουνίου, στην ίδια πάντα θέση, στα "Φαγιά" του κάμπου των Σπάτων!

 

 

Το μαγείρεμα ξεκινάει από το βράδυ της παραμονής της γιορτής. Σήμερα τα καζάνια είναι πάνω από 60... 



 
https://iliaxtida.files.wordpress.com/2010/07/image3.png


 

...στις αρχές του 20ού αιώνα όμως, μικρό το χωριό και τα καζάνια λίγα...

Το μεγαλύτερο κουρμπάνι της Ελλάδας γίνεται στα Σπάτα και ήμασταν εκεί |  ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ | Gastronomos.gr

 Και σήμερα, αποκλειστικά εθελοντές συμμετέχουν στην προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα του στιφάδου, όπως εδώ στο καθάρισμα χιλιάδων κρεμμυδιών...


 

             ....όπως γινόταν από πάντα.....

 


 
Περισσότερα για το έθιμο, εδώ:

http://attikanet.blogspot.gr/2012/06/blog-post_28.html


 

Πηγές: Η συνταγή δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2002 στο ενημερωτικό δίπτυχο του θεατρικού συλλόγου Σπάτων "Το τέταρτο κουδούνι" με θέμα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Σπάτων 2002, κατά τον εορτασμό των πολιούχων. Φωτογραφίες, από:iliaxtida.files.wordpress.com, medicitizen.blogspot.gr, laografia-spata.gr, ripiscostas.blogspot.gr

 

1 σχόλιο: