Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μεγάλη έκθεση έργων του Κ. Γραμματόπουλου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


 



      Πάνω από 150 έργα του Κ.Γραμματόπουλου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη     Πάνω από 150 έργα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη και δίνουν την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει το πολυεπίπεδο έργο του. Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, που παραμένουν στη μνήμη χιλιάδων "μαθητών" μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το 1949, o K. Γραμματόπουλος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 44 χωρών στη διεθνή έκθεση διδακτικού βιβλίου στο Λέκεν του Βελγίου για το αλφαβητάρι «Τα καλά παιδιά».



Η έκθεση, εκτός από τα αγαπημένα σε όλους «Αλφαβητάρια» του Δημοτικού Σχολείου, περιλαμβάνει  και τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, του Παντελή Πρεβελάκη, του Πέτρου Χάρη, του Νικηφόρου Βρεττάκου, τις προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών (Σικελιανός, Παλαμάς, Βενέζης, Τερζάκης κ.ά.)

 

 

Επίσης περιλαμβάνει τις πολυσυζητημένες αφίσες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, που έγιναν αφορμή να  σ υ λ λ η φ θ ε ί   σ τ η ν   Κ α τ ο χ ή.

Οι αξεπέραστες εικονογραφήσεις του και οι έγχρωμες ξυλογραφίες και ελαιογραφίες του, αποκαλύπτουν το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης. 

 

 

 

 

 

      Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916, όπου και απεβίωσε το 2003). Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Το 1954 συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι, στα Ecole Supérieure des Beaux Arts, Ecole Estienne και Ecole Métίers d΄Αrt. Υπήρξε Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Διευθυντής και Πρύτανης ως το 1980.  

Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκίνησε το1944, με τη δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό «Νέα Εστία» και με την εικονογράφηση 100 και πλέον λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. 

Είχε  β ρ α β ε υ θ ε ί   με το A' βραβείο στην Μπιενάλε Βενετίας 1967 και το 1974 με το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στη Μπιενάλε Φλωρεντίας. Το 1974 φιλοτέχνησε το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

 

 

 

 

Πληροφορίες:

 

Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210-3611-206, www.thf.gr. 

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

 

Διάρκεια 19 Ιουνίου 2014 - 5 Οκτωβρίου 2014

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

 

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, 

Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00.

 

Είσοδος: 6 ευρώ / Μειωμένη: 3 ευρώ

 

Κώστας Γραμματόπουλος: Τα αλφαβητάρια μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων

 

 

  

 

 

Πηγή: thf.gr, tovima.gr, argo-gallery.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου