Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

O Γκρέκο "επιστρέφει" στην Κρήτη





Πορτραίτο του γιου  του,  Χόρχε - Μανουέλ. Μουσείο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης



 

       Με την περιοδική έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης»,  στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, στη γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού ως  E l   G r e c o,   αρχίζουν οι εορτασμοί για το 2014 - Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αφιερωμένο στα 400 χρόνια από τον θάνατο του κρητικού ζωγράφου. 

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιταλική περίοδο του καλλιτέχνη. Mε επίκεντρο πίνακές του που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αναπλάθεται ο ευρύτερος καλλιτεχνικός περίγυρος, οι επιφανείς υποστηρικτές του και οι σημαντικοί καλλιτέχνες με τους οποίους συνδέθηκε κατά την παραμονή του στην Ιταλία.  

Παρουσιάζονται σημαντικά έργα,από ξένα και ελληνικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, όπως από, Galleria Uffizi (Φλωρεντία), Pinacoteca Vaticana (Ρώμη), Münchner Stadtmuseum (Μόναχο), Kupferstichkabinett (Βερολίνο), Istituto Nazionale per la Grafica (Ρώμη), Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.ά. Πλούσιο αρχειακό υλικό, βιβλία και ντοκουμέντα ολοκληρώνουν την έκθεση.  

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουνίου ως τις 25 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, από 20 Νοεμβρίου 2014 ως 1 Μαρτίου 2015.  

 

 

 

                              Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο 

 

 

 

      Παράλληλα με την έκθεση, διεξάγεται στο Ηράκλειο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Δ. Θεοτοκόπουλος: Τα χρόνια στην Κρήτη», με ελεύθερη είσοδο, στο οποίο θα παρουσιαστούν πλευρές της περιόδου της πρώτης διαμόρφωσης και της δραστηριότητας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην ενετική Candia, το σημερινό Ηράκλειο.  

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο Ηράκλειο, από το Σάββατο 21 ως και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Συμμετέχουν μελετητές του Ελ Γκρέκο από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Κύπρο και την Ελλάδα. 

 

Στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, www.historical-museum.gr υπάρχει το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου, το οποίο θα μεταδίδεται σε live streaming από την ίδια ιστοσελίδα, με φροντίδα του Κέντρου Επικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Κρήτης.   

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου