Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πέθανε ο κορυφαίος αρχιμουσικός Λόριν Μάαζελ







Image: Conductor Lorin Maazel






      Ο διάσημος Αμερικανός αρχιμουσικός Λόριν Μάαζελ, πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι του στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. 

Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του διηύθυνε περισσότερες από 150 ορχήστρες σε περίπου 5.000 συναυλίες και παραστάσεις όπερας, ενώ στη δισκογραφία είχε περισσότερες από 300 ηχογραφήσεις, από τον Μπετόβεν μέχρι τον Τσαϊκόφσκι και από το Ντεμπυσί και τον Ραβέλ μέχρι τον Ραχμάνινοφ, τον Στράους και τον Μάλερ.   

        Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1930, από Εβραίους γονείς. Φιλομαθής και ανήσυχο πνεύμα, μελέτησε μαθηματικά και φιλοσοφία. Ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών, ενώ δυο μόλις χρόνια αργότερα, άρχισε να σπουδάζει και διεύθυνση ορχήστρας. Μεταξύ 9 και 15 ετών, είχε ήδη διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και την Συμφωνική του NBC, κατόπιν προσκλήσεως του θρυλικού Αρτούρο Τοσκανίνι».

      Σύμφωνα με τον κριτικό μουσικής της εφημερίδας "Καθημερινή", Νίκο Δοντά, ανάμεσα στο πλήθος των ηχογραφήσεων του Λόριν Μάαζελ, ξεχωρίζουν για τη διεισδυτική ματιά και το φλογερό τους στιλ οι Συμφωνίες αρ. 4 και 5 του Μέντελσον, «Τα πεύκα της Ρώμης» του Ρεσπίγκι, οι όπερες «Πόργκι και Μπες» του Γκέρσουιν και «Το παιδί και τα μάγια» του Ραβέλ, όπως επίσης οι «Εικόνες από μία έκθεση» και η «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» του Μουσόργκσκι.

       Στην Ελλάδα τον είχαμε δει επανειλημμένως, τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου