Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Τούρκοι και Ισραηλινοί τουρίστες κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη

 

      

 

      Οι συστηματικές προσπάθειες του   Γ ι ά ν ν η    Μ π ο υ τ ά ρ η    αλλά και τουριστικών φορέων της πόλης να «πουλήσουν» το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης για να προσελκύσουν τουριστικό ρεύμα, αποδίδει καρπούς: 

 

 

 

 

Την προηγούμενη τριετία  καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση των Ισραηλινών (358%) και των Τούρκων επισκεπτών (226%), που με έκπληξη και συγκίνηση ανακαλύπτουν τα πολιτιστικά ίχνη και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα Οθωμανών και Εβραίων στη σύγχρονη μεγαλούπολη. 

Η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ειδικά των  Τ ο ύ ρ κ ω ν   μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, το φετινό καλοκαίρι, αποτελεί τη σημαντικότερη ανάσα στην τοπική οικονομία. Εκτός από επισκέψεις στο σπίτι του Κεμάλ, στα οθωμανικά και άλλα μνημεία, ξεχύνονται στους δρόμους, ψωνίζουν, απολαμβάνουν τα τοπικά εδέσματα ενώ συνδυάζουν επισκέψεις στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στη Βεργίνα και στο Δίον.

Αν και οι   Ι σ ρ α η λ ι ν ο ί   ταξιδιώτες μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα δεν  ματαίωσαν προγραμματισμένα ταξίδια στη Θεσσαλονίκη, όμως  λίγες ώρες πριν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα, παίρνουν τις προφυλάξεις τους και κυκλοφορούν με  καλυμμένη την κιπά (τη χαρακτηριστική εβραϊκή σκούφια).

 

 

                                         Αναζητούν τις ρίζες τους

 

 

     Για Τούρκους και Ισραηλινούς, η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια τουριστική πόλη αλλά βασικός προορισμός. Για τους γείτονες είναι η γενέτειρα του Κεμάλ, για τους Ισραηλινούς η «Μητέρα του Ισραήλ». Στη στρατηγική της δημαρχίας Μπουτάρη, συμπεριλαμβάνεται η άψογη εξυπηρέτηση Ισραηλινών στο    Λ η ξ ι α ρ χ ε ί ο,    όπου μπορούν να βρουν τις ληξιαρχικές πράξεις   γέννησης των προπολεμικών Εβραίων, ώστε να μάθουν πληροφορίες των δικών τους ανθρώπων, όπως π.χ. να εντοπίσουν το σημείο όπου ήταν το σπίτι των παππούδων τους....

 

 

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778294/article/epikairothta/ellada/diadromes--sth-dikh-toys-8essalonikh


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου