Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα σπίτι με Καρυάτιδες, στην Αθήνα







 Πολύς λόγος για τις Καρυάτιδες τελευταίως. Όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν, ότι υπάρχουν και Καρυάτιδες σε ένα λαϊκό σπίτι στην Αθήνα, όχι αρχαίες, αλλά νεοκλασσικές.

Το σπίτι ανήκει στην αστική μυθολογία της πόλης και βρίσκεται στον αριθμό 45 της Ασωμάτων. Είναι ένα διώροφο νεοκλασσικό, της ευρύτερης περιοχής του Ψυρρή, που φέρει στο μπαλκόνι δύο περήφανες Καρυάτιδες, από χρωματιστό κεραμικό. Σύμφωνα με ένα λαϊκό θρύλο, το έργο το είχε παραγγείλει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, εξαιτίας του χαμού των δύο θυγατέρων του. Όμως στην πραγματικότητα, το σπίτι αυτό της οδού Ασωμάτων, ήταν το εργαστήρι του κλασσικιστή Αιγινίτη γλύπτη Ιωάννη Καρακατσάνη (1857-1906) και οι Καρυάτιδες είναι δικό του έργο.

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρώτος που ανέδειξε τις δύο αυτές Καρυάτιδες ήταν ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος  Α ν ρ ί    Κ α ρ τ ι έ   Μ π ρ ε σ σ ό ν  (Henri Cartier-Bresson), που σε μια περιήγησή του στην Αθήνα το '52, το φωτογράφησε ενώ περνούσαν μπροστά του δυο μαυροντυμένες γυναίκες, δημιουργώντας έτσι, μια εμβληματική φωτογραφία...

 

Το σπίτι της Ασωμάτων κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το αποτέλεσμα  είναι μοναδικό, σπάνιο, αισθητικής αξίας και κατάφερε να αποτελέσει έναν   υ π έ ρ ο χ ο  σ υ ν δ ε τ ι κ ό  κ ρ ί κ ο   ανάμεσα στην αρχαία και τη νεοκλασσική Αθήνα.

 

Ο Γιάννης Τσαρούχης το ζωγράφισε το 1952 και το 1979 και τριάντα χρόνια αργότερα το απεικόνισε στα  σκηνικά για τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αριστερά ο πίνακας του Τσαρούχη και δεξιά ο ίδιος, φωτογραφιζόμενος μπροστά στο σπίτι με τις Καρυάτιδες 

 

 

 

Το ίδιο σπίτι περιγράφεται και στο περίφημο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, «Το Τρίτο Στεφάνι», ως το σπίτι της ηρωίδας του, της Εκάβης. 

 

 

 

Κηρύχθηκε διατηρητέο το 1989 και δέκα  χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε με την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέφανου Πάντου - Κίκκου. Ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.




Πηγή: iefimerida.gr, athenssculpturees.com

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου