Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου: Εικόνες μιας πολυκύμαντης ζωής



File:Venizelos signature2.png


  

 

 

         Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας. Ενός ευφυούς, τολμηρού οραματιστή και συγχρόνως ευέλικτου και  ρεαλιστή πολιτικού, που είχε όμως την ατυχία να γεννηθεί πολύ πριν την εποχή του. Ένας ηγέτης που δε δίσταζε να αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες και να προχωρά σε δύσκολες αποφάσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος.

Έργο του, σημαντικότατα επιτεύγματα στον τομέα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας και οργάνωσε τη χώρα στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας επτά φορές  πρωθυπουργός.


Κάποιες όχι και τόσο γνωστές φωτογραφίες του βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα την προσωπικότητα του άνδρα που σφράγισε την ιστορία της χώρας μας τον 20ό αιώνα. Ενός Έλληνα που τον υπολόγιζαν στο διεθνή χώρο εχθροί και φίλοι.

 






















Αριστερά, ο μικρός με το διαπεραστικό βλέμμα είναι ο Βενιζέλος ως μαθητής και δεξιά, ως φοιτητής στη Νομική της Αθήνας.




                    Ως νέος πολιτικός στην ΑΘήνα στις αρχές του 20ού αιώνα




          Επίσκεψη στη Μακεδονία το 1918 κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου...

 



        ...συναντά και το γιο του Σοφοκλή, που υπηρετούσε εκεί.








Εδώ με μιαν άλλη μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, τον  Α λ έ ξ α ν δ ρ ο   Π α π α ν α σ τ α σ ί ο υ,   πολύτιμο συνεργάτη του, αλλά και ενίοτε πολιτικό του αντίπαλο. Είναι γνωστό ότι ο Βενιζέλος επέλεγε ως συνεργάτες, όχι κομματικούς φίλους, αλλά  αυτούς που θεωρούσε καλύτερους. Η συχνή φράση,  "είναι επιλογή του Βενιζέλου", όταν γινόταν κριτική στα  πεπραγμένα διαφόρων υψηλών αξιωματούχων, φανερώνει το κύρος των επιλογών του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια ιδιαίτερα εκφραστική  φωτογραφία, στο Παρίσι το 1917, δείχνει ένα Βενιζέλο κοσμοπολίτη και Ευρωπαίο...







































 

 

Ο διεθνής τύπος συχνά εστίαζε στην προσωπικότητά του με πολύ θετικές αναφορές: "Le grand patriote grec" (" o μεγάλος Έλληνας πατριώτης"), "ascetic, energetic, "persuasive"  ("ασκητικός, "δραστήριος", "πειστικός"). Ήταν γνωστό, πως στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μετά το πέρας των πολέμων, αποτελούσε για  τους Ευρωπαίους έναν υπολογίσιμο, ευφυή και καθόλου εύκολο συνομιλητή.

 

 

 

 

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEji7AVSfgnrzkYp7szpRd-Uw98Tthyphenhyphenl3TQGZw13Z7CAoCbjTtQNTlJfuwvOw_bYccslbx1BH-i9D40BP0goGhS9_XPzATw4lhF_X1Glw-Qq4q5PI8wi4iz3PNv2PBxquWCNH0D8QpLVS-5Q/s640/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7.JPG

 

Μια άλλη πλευρά της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του: Αυτή του σοβαρού μελετητή της ιστορίας. Είχε εντρυφήσει στον Θουκυδίδη και μετέφρασε ενόσω ήταν εξόριστος, το μνημειώδες έργο του, την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μετάφραση, με τη ματιά ενός πολιτικού, του διαμετρήματος του Βενιζέλου.


 

Ο δυναμισμός του, η ανυποχώρητη τακτική του έναντι των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως η δικαίωσή της εξωτερικής πολιτικής του σε συνδυασμό με τη επιτυχή εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κράτους, προκάλεσαν την μήνιν των αντιβενιζελικών και του βασιλικού κατεστημένου της εποχής. Αποκορύφωμα, αθλιότητες  με απόπειρες δολοφονίας του και το ανάθεμα. 

 

 

 

- Η Ιερά Σύνοδος με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Θεόκλητο οργάνωσε το 1916 το περίφημο   α ν ά θ ε μ α, όπου διαδηλωτές κατευθύνονταν στο Πεδίο του Άρεως και έριχναν από μία "πέτρα αναθέματος" κατά του "σατανά" Βενιζέλου ψιθυρίζοντας κατάρες που είχε ...συγγράψει ο αρχιεπίσκοπος.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

- Υπήρξαν δύο καλά οργανωμένες   α π ό π ε ι ρ ε ς    δ ο λ ο φ ο ν ί ε ς   εναντίον του, εκ των οποίων η πρώτη, αμέσως μετά την μεγάλη επιτυχία του με την  υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, η οποία παραχωρούσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να αποβιβάσει στρατεύματα στη Σμύρνη!

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ελευθεριος βενιζελος αποπειρα παρισι

 


 


Η δεύτερη έγινε το 1933 στη Λεωφόρο Κηφισίας, όπου το αυτοκίνητό του δέχτηκε 66 σφαίρες! 




 
 

Αποτέλεσμα εικόνας για ελευθεριος βενιζελος αποπειρα τραυματιας

 

 

Ο θάνατος βρίσκει τον Εθνάρχη, εξόριστο στο Παρίσι, το 1936, σε ηλικία 72 ετών.  

 

                     "Η δρυς έπεσεν!" H ιστορική έκφραση του τύπου της εποχής

 

 



 

Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/
Γάζωσαν το αυτοκίνητό του με 66 σφαίρες και σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gazosan-to-aftokinito-tou-me-66-sferes-ke-skotothike-o-somatofilakas-tou-i-apopira-dolofonias-tou-eleftheriou-venizelou-sto-marousi-ke-i-katadioxi-thriler-sti-l-kifisias-vinteo/


 

 

Το κράτος, που ο ίδιος δημιούργησε εκ βάθρων, έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει να μεταφερθεί η σορός του στην Αθήνα και απαίτησε να οδηγηθεί κατ' ευθείαν στην Κρήτη! Ήταν η κυβέρνηση Δεμερτζή που εξέδωσε τη διαταγή,  υποχωρώντας στις πιέσεις ακραίων αντιβενιζελικών και φιλοβασιλικών.

Μόλις έγινε γνωστό πως η σορός του Βενιζέλου, που είχε ξεκινήσει από το Μπρίντεζι με το αντιτορπιλλικό "Κουντουριώτης", θα διερχόταν από τον Ισθμό της Κορίνθου, χιλιάδες, κυρίως πρόσφυγες, έσπευσαν εκεί. Κρατούσαν στα χέρια   α ν α μ μ έ ν α   κ ε ρ ι ά  και κατά τη διέλευση της σορού, μέσα σε κλίμα άκρατης συγκίνησης, έριχναν στεφάνια και λουλούδια  στη θάλασσα, για να τιμήσουν το μεγάλο νεκρό.

 






Το επόμενο πρωί, η πομπή έφτασε απευθείας στην Κρήτη. Η πόλη των Χανίων, βυθισμένη στα μαύρα, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί για τελευταία φορά το Βενιζέλο.

Ανάμεσα στους χιλιάδες που τον ανέμεναν, όπως διηγείται ο Κ. Τσάτσος, βρισκόταν και ο μετέπειτα τιμηθείς με Νόμπελ ποιητής μας,   Γ ι ώ ρ γ ο ς    Σ ε φ έ ρ η ς,  ο οποίος, αντικρύζοντας τη σορό και αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ψέλλισε στον Κ. Τσάτσο το στίχο ενός άλλου ποιητή για έναν άλλο ήρωα*: «Σε κλαίει ο λαός… Θυμάσαι;» 

Στον τάφο του στο Ακρωτήρι αναγράφεται ο επικήδειος που ο ίδιος επιθυμούσε και που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια, σε λίγες γραμμές, τη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας:




"Ο προκείμενος νεκρός, ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος με αυτοπεποίθησιν και δι’ αυτόν και δια τον λαόν τον οποίον εκλήθη να κυβερνήσει. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα αλλά ποτέ δεν του απέλιπεν το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι δεν περίμενε ποτέ από την μοίραν του να ίδη την Χώραν του προηγμένην, αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν αυτής όλον το πυρ το οποίον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν".





*Περιλαμβάνεται στις "Μαρτυρίες και απόψεις προσωπικοτήτων για τον Βενιζέλο":  http://www.venizelos-foundation.gr/personalities

 

 

                                     ..................  

 


                                                     
Επετειακή έκθεση:

Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Βουλή των Ελλήνων οργανώνει επετειακή έκθεση, με τον τίτλο: «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο διπλωμάτης και ο επαναστάτης: πτυχές από τη δράση του». 
Εκτίθενται έργα τέχνης, μουσειακά αντικείμενα, φωτογραφίες, έντυπα και επιστολές, που μαζί με σύντομα κείμενα, παρουσιάζουν την πορεία και τους αγώνες του, από τα βουνά της επαναστατημένης Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι την Ευρώπη του Μεσοπολέμου.

Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2014

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-14.00 & 18.00-20.00, Σαββατοκύριακα 11.00-14.00

Πληροφορίες στα τηλ.  210 3692412, 210 3692292 καθημερινά 9:00-16:00 και στο: http://foundation.parliament.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου