Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα αζήτητα;

  

 

       Δεν πρόκειται μόνο για την απαξίωση της ολυμπιακής ιδέας λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης, της διαπλοκής και του "ύποπτου" πρωταθλητισμού.

Πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται οικονομικά ασύμφοροι για τα κράτη - διοργανωτές, με αποτέλεσμα να αποσύρονται υποψηφιότητες...

        Μετά τη Ρώμη που επί πρωθυπουργίας Μάριο Μόντι, απέσυρε,  στον απόηχο της ελληνικής χρεωκοπίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,  την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2020, άλλο ένα    η χ η ρ ό   ό χ ι: 

Αυτό της πλούσιας Νορβηγίας  για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, μετά την πρώτη εκτίμηση που θέλει το κόστος της διοργάνωσης να στοιχίζει περί τα $ 5.4 δισ. Προηγουμένως είχαν αποσύρει τις προσφορές τους χώρες από όλη την Ευρώπη και συγεκριμένα,  Πολωνία, Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία και απομένουν να μονομαχήσουν η Κίνα και το Καζακσταν.

Η απόσυρση της υποψηφιότητας είναι μια καταστροφή για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφού   τ ο  Ό σ λ ο  ή τ α ν   τ ο   φ α β ο ρ ί, έχοντας συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στα τεστ. Με το να ζητήσει από την νορβηγική κυβέρνηση να καλύψει το 50% του συνολικού εκτιμώμενου κόστους ($ 2.7 δισ. και μόνο για τις εγκαταστάσεις), η ΔΟΕ έχασε τον καλύτερο υποψήφιο της.

Μετά τους Χειμερινούς Αγώνες στο Σότσι,  που στοίχισαν 51δισ. δολάρια, οι χώρες δεν θεωρούν πια ότι η φιλοξενία των Αγώνων αποτελεί μια καλή επένδυση.  Το υπερβολικό κόστος και το θέαμα των   ε γ κ α τ α λ ε λ ε ι μ μ έ ν ω ν   ε γ κ α τ α σ τ ά σ ε ω ν   σε μέρη όπως η Αθήνα, όπως λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του businessinsider, έχει ανατρέψει την παλαιότερη εικόνα που είχαν οι διοργανώτριες χώρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου