Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

1973: Η ομιλία -"εξάψαλμος" του Παπαδόπουλου στους καθηγητές των πανεπιστημίων...



              



             


        Hταν 3 Μαρτίου 1973 όταν, σε μια από τις   π ι ο   σ κ ο τ ε ι ν έ ς   σ τ ι γ μ έ ς  της ιστορίας του πανεπιστημίου, ο δικτάτορας μάζεψε τα μέλη των Συγκλήτων και τους ...κατσάδιασε άγρια, χτυπώντας μάλιστα συνεχώς το χέρι στο έδρανο, επειδή δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τους φοιτητές τους, που διαμαρτύρονταν εναντίον της χούντας. 

Είχαν ήδη ξεκινήσει οι φοιτητικές εξεγέρσεις στη Νομική, εν μέσω διαδηλώσεων, αποχών και καταλήψεων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, που κορυφώθηκαν με τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου στις  1 7   Ν ο ε μ β ρ ί ο υ   1 9 7 3.

 

Το θλιβερό είναι, πως οι καθηγητές όχι μόνο έσπευσαν στη μάζωξη του Παπαδόπουλου, αλλά εξευτελίστηκαν, στεκόμενοι σούζα και   μ η   β γ ά ζ ο ν τ α ς   ά χ ν α  ενώπιον του στραγγαλιστή των ελευθεριών του ελληνικού λαού.

Πρόκειται δυστυχώς για την πλειοψηφία των τότε διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Απ' αυτούς, άλλοι συνεργάσθηκαν ανοιχτά με το καθεστώς των συνταγματαρχών, άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν παράνομα σε πανεπιστημιακές έδρες και άλλοι απλώς επέλεξαν την αδιαφορία και την επονείδιστη σιωπή,   ανεχόμενοι τους χουντικούς στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εσίγησαν, χωρίς να συμπαρασταθούν κατ' ελάχιστον στους  λ ί γ ο υ ς   γ ε ν ν α ί ο υ ς   α κ α δ η μ α ϊ κ ο ύ ς   δ α σ κ ά λ ο υ ς,  που εκδιώχθηκαν, εκπατρίσθηκαν αναγκαστικά, φυλακίστηκαν,  βασανίστηκαν.

 

Μόνον 100 περίπου, που εξόφθαλμα υπηρέτησαν τη χούντα, τιμωρήθηκαν στη μεταπολίτευση, με προσωρινή ή οριστική απόλυση...


 
                    

4 σχόλια:

  1. Το ντοκουμέντο αυτό είναι μνημείο εξευτελισμού για καθηγητές ΑΕΙ.... Μα κανένας δεν αντέδρασε που ο συνταγματάρχης χτύπούσε και το χέρι στο έδρανο; Κανένας; Απίστευτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως παλιότερος θυμάμαι πως στη συνέχεια της ομιλίας, τους προκαλεσε τοτε ο δικτάτορας λέγοντάς τους, όποιος δε συμφωνεί μ' αυτά που λέει, να σηκωθεί και να φύγει αυτή τη στιγμή. Φυσικα ουδείς........

      Διαγραφή
  2. Αμ δεν είναι μόνο που τρέξανε για να τους τα σούρει ο Παπαδόπουλος, δεν είναι μόνο που τον άκουγαν αμίλητοι, το πράμα έχει και συνέχεια. Εκτέλεσαν τις εντολές του κανονικότατα! Στις 20 του ίδιου μήνα κάλεσαν την αστυνομία για να εκκενώσει τη Νομικη! Τόοοσο ρεζίλιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θλιβερή εικόνα καθηγητών Πανεπιστημίου.. Και δεν ήταν ένας - δύο..
    Αλλά και η τωρινή περίπτωση Φορτσάκη δεν πάει πίσω. Τέτοιοι πανεπιστημιακοί μόνο σεβασμό δεν προκαλούν. Είναι αστείο να ξεκινάς να φτιάξεις σωστό πανεπιστήμιο με τα ΜΑΤ και με την πρυτανεία on line με την αστυνομική διεύθυνση! Εκτός βέβαια αν έχεις άλλους στόχους και το τελευταίο που σε νοιάζει είναι η παιδεία. Η ανομία και η διαφθορά ξεκινάνε πάντως από πρυτάνεις και καθηγητές. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή