Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η Shell αποζημιώνει με 70 εκατ. ευρώ ψαράδες στη Νιγηρία



MDG oil spill in Niger delta





      Η δικαστική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, όταν το 2008 με  δύο κηλίδες κατέστρεψαν τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ.


Εκτός από το θέμα της έκτασης της μόλυνσης, η μάχη δόθηκε και για το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών, για την οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η εταιρεία επέρριπτε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες σε κλέφτες πετρελαίου από την τοπική κοινότητα (κάτι που θα την απάλλασσε βέβαια από την υποχρέωση αποζημίωσης), ενώ κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις απέδιδαν τα αίτια στην κακή κατάσταση των αγωγών της. 

Η Shell μιλούσε για διαρροή ποσότητας ανάλογης 4.000 βαρελιών, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, βάσει εκτιμήσεων ανεξάρτητου εκτιμητή, μιλούσε για 100.000 βαρέλια. 

 

       Ακόμα σήμερα,  η περιοχή αυτή στο Δέλτα του Νίγηρα είναι γεμάτη λάσπη απο πετρελαϊκά λύματα και τα θαλασσινά που ψαρεύονται μυρίζουν πετρέλαιο. Τα χρήματα της αποζημίωσης θα δοθούν κατ' ευθείαν αναλογικά στους 15.600 αγρότες και ψαράδες που    η  ζ ω ή   τ ο υ ς   κ α τ α σ τ ρ ά φ η κ ε   από τις πετρελαιοκηλίδες της Shell.


 

 

 

 

 

Πηγή: news.in.gr από Associated Press και the guardian.com

 

 

 


Η νομική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, δύο κηλίδες το 2008 που κατέστρεψαν τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ - See more at: http://ikypros.com/?p=72175#sthash.mvNtiBOc.dpuf
Η νομική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, δύο κηλίδες το 2008 που κατέστρεψαν τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα καταβάλει ως αποζημίωση 44 εκατ. ευρώ σε 15.000 ψαράδες και αγρότες της περιοχής του Δέλτα του Νίγηρα και τα υπόλοιπα στα όργανα της τοπικής κοινότητας τους.
Πίσω από το συμβιβασμό βρίσκεται μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών με αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη των δύο πετρελαιοκηλίδων, την έκταση της μόλυνσης και το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών -η οποία θα χρειαστεί ακόμη τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Η εταιρεία επέρριπτε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες σε κλέφτες πετρελαίου από την τοπική κοινότητα (κάτι που θα την απάλλασσε από την υποχρεώση να πληρώσει αποζημίωση) ενώ κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις απέδιδαν τα αίτια στην κακή κατάσταση των αγωγών της.
Οι εκτιμήσεις επίσης για την έκταση της μόλυνσης απέκλιναν σημαντικά: Η μεν Shell μιλούσε για διαρροή ποσότητας ανάλογης 4.000 βαρελιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία, βάσει εκτιμήσεων ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε επικαλεστεί, μιλούσε για 100.000 βαρέλια.
- See more at: http://ikypros.com/?p=72175#sthash.YqTA8cjd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου