Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πέθανε ο Γκύντερ Γκρας





        Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας (Günter Grass),   βραβευμένος με το  Ν ό μ π ε λ  Λογοτεχνίας το 1999.Θεωρήθηκε η φωνή της μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας που έφερε το βάρος της   ν α ζ ι σ τ ι κ ή ς   ε ν ο χ ή ς. Αγωνίστηκε να μην εφησυχάσουν οι Γερμανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από το παρελθόν τους "θάβοντας" τα ναζιστικά εγκλήματα...  Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το μυθιστόρημα του «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» που εκδόθηκε το 1959 και έγινε ταινία είκοσι χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν το «Γάτα και Ποντίκι» και «Σκυλίσια μέρα» που μαζί με το «Τενεκεδένιο ταμπούρλο» αποτελούν την «Τριλογία του Ντάντσιχ». Το 2006 σόκαρε τους συμπατριώτες του με το βιβλίο του "Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι", όπου αποκάλυψε ότι ως έφηβος είχε καταταγεί εθελοντικά στα Waffen-SS.Είχε έντονη ανάμειξη στην πολιτική ζωή της Γερμανίας και υπήρξε υποστηρικτής του  Βίλλυ Μπραντ, ασκώντας του όμως παράλληλα και έντονη κριτική.Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τάχθηκε εναντίον της ένωσης των Γερμανιών και πρότεινε, για τουλάχιστον μια επταετία, μια Συνομοσπονδία των δύο γερμανικών κρατών, η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να αποκτήσει την μορφή μιας ένωσης γερμανικών κρατών.

Ο Γκύντερ Γκρας αγωνίστηκε επίσης για τα δικαιώματα των   Ρ ο μ ά,   υποστηρίζοντας τη χορήγηση σε αυτούς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, για διαμονή τους σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Δημιούργησε στη Ρουμανία ένα ίδρυμα για τους Ρομά, με την ονομασία «Εταιρία για τους απειλούμενους λαούς», το οποίο κάθε χρόνο βραβεύει όσους προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των Τσιγγάνων. "Οι Τσιγγάνοι είναι αυτό που καμωνόμαστε ό,τι είμαστε εμείς: Εκ γενετής γνήσιοι Ευρωπαίοι", είπε χαρακτηριστικά.Το 2012, κόντρα στην κατεστημένη πολιτική της Δύσης,  προκάλεσε σάλο, όταν σε ποίημά του επέκρινε το  Ι σ ρ α ή λ,   κατηγορώντας το ότι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Οι ισραηλινές Αρχές αντέδρασαν χαρακτηρίζοντάς τον "ανεπιθύμητο πρόσωπο" για τη χώρα.Την ίδια χρονιά δημοσίευσε  π ο ί η μ α   γ ι α   τ η ν   Ε λ λ ά δ α,   με τίτλο, "Η ντροπή της Ευρώπης", τασσόμενος στο πλευρό της χώρας μας και κατά της στάσης των Ευρωπαίων απέναντί μας. Το ποίημα, εδώ:http://attikanet.blogspot.gr/2012/05/blog-post_26.html

1 σχόλιο:

  1. Δεν ήταν μόνο σπουδαίος λογοτέχνης, αλλά διέθετε ήθος, τόλμη και θάρρος μέχρι το τέλος της ζωής του. Ένας πραγματικός ανθρωπιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή