Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το Castello της Κέρκυρας, που πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ






Νέος διαγωνισμός για το Castello Bibelli




 

       Πρόκειται για Castello Bibelli, ένα  ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, που βρίσκεται 13 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα». Είναι ένα κτίριο - κόσμημα 1.968 τ.μ. εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, νεογοτθικού ρυθμού, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τούς δύο πυργίσκους. Περιβάλλεται από τεράστιο  π ά ρ κ ο  7 7   σ τ ρ ε μ μ ά τ ω ν   με σπάνια δέντρα, στο οποίο υπάρχουν ακόμη  διάσπαρτα και άλλα βοηθητικά κτίρια συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. περίπου.

 

 

 

 

Κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Bibelli και η διαδικασία αποπεράτωσής του διήρκεσε 10 χρόνια. Είναι κυρίως γνωστό σαν «Καστέλλο». Ήταν επίσης γνωστό και σαν «Πύργος των Πολυλάδων», επειδή αρχική ιδιοκτήτρια ήταν η κληρονόμος της οικογένειας Πολυλά, Φανή Ροδοκανάκη, η οποία μετά παντρεύτηκε το λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μπιμπέλι.  

 

 

 

Κόμητες, βαρώνοι, πρίγκηπες, βασιλιάδες και αυτοκράτορες φιλοξενήθηκαν εκεί κατά καιρούς, όπως ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο Κάϊζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β', ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α' , ο Χαϊλέ Σελασιέ και πολλοί άλλοι.

Το ελληνικό κράτος το απέκτησε το 1940, όταν το κατάσχεσε, ως εχθρική περιουσία από τον τελευταίο ιδιοκτήτη Αλέξανδρο Μπιμπέλι, ο οποίος υπηρετούσε κατά τη διάρκεια της ιταλικής επίθεσης, ως ανώτατος αξιωματικός στο ιταλικό ναυτικό. 

 

 

 

Καστέλλο - Castello - Βίλλα Μπιμπέλη - Πύργος Πολυλάδων

 

 Από το ΄57 μέχρι το '83 λειτούργησε σαν ξενοδοχείο και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Τμήμα της έκτασης καθώς και δύο κτίρια («Castello» και «Castellino»), έχουν παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από το 1992 και στεγάζουν έργα Τέχνης.

Σήμερα πλέον πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το τίμημα να χρησιμοποιηθεί για την  α π ο π λ η ρ ω μ ή   τ ο υ   δ η μ ό σ ι ο υ   χ ρ έ ο υ ς   της χώρας.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών του ΤΑΙΠΕΔ,  τονίζεται, ότι επιτρέπεται όχι μόνον η  α ν α κ α τ α σ κ ε υ ή  των παλαιών κτιρίων, αλλά και  η  α ν έ γ ε ρ σ η   νέων κτιρίων εμβαδού έως  1 5. 0 0 0  τ. μ.  Όπως είναι γνωστό, στη ζώνη που ανήκει το

Στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών του ΤΑΙΠΕΔ,  τονίζεται, ότι επιτρέπεται όχι μόνον η  α ν α κ α τ α σ κ ε υ ή  των παλαιών κτιρίων, αλλά και  η  α ν έ γ ε ρ σ η   νέων κτιρίων εμβαδού έως  1 5. 0 0 0  τ. μ.  Όπως είναι γνωστό, στη ζώνη που ανήκει το ακίνητο, μπορούν να αναπτυχθούν παραθεριστικές κατοικίες,  χώροι άθλησης, αναψυχής, εστίασης κλπ. 

 

Πολλοί ντόπιοι θεωρούν, πως η λεγόμενη "αξιοποίηση" του Castello σημαίνει άγρια κατεδάφιση, ανελέητη τσιμεντοποίηση και πλήρη περιφρόνηση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Διαμαρτύρονται έντονα για την πώλησή του και προτείνουν, το υπέροχο Castello Bibelli με τα 77 στρέμματα γής που το περιβάλλουν, αξιοποιούμενο από προγράμματα της ΕΕ, να μετατραπεί σε χώρο Επιστήμης, Τέχνης και Πολιτισμού, που θα απέφερε και πολλά έσοδα στο Δημόσιο.

 

Άλλωστε και σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες, αντίστοιχοι χώροι σαν αυτόν, θεωρούνται πολύτιμοι, αναδεικνύονται και αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ως μέρος της   π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ή ς   κ λ η ρ ο ν ο μ ι ά ς...

 

 

 

Πηγές: infokerkyra.gr, corfuland.gr, salvanos.gr, kathimerini, από ΑΜΠΕ

 

 

 


2 σχόλια:

  1. Παλάτι 2000 τ.μ. μέσα σε κατάφυτο χτήμα 80 στρεμμάτων, στην Κέρκυρα! Βγαίνει στο σφυρί από το (ανθ)ελληνικό κράτος! Η λέξη ντροπή είναι λίγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΙ ΑΛΛΑ, ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή