Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η "Zeit" για το "Όχι" του δημοψηφίσματος

Die Zeit: Tι θα γίνει αν ο Τσίπρας προκηρύξει νέες εκλογές τον Ιούνιο;


H Die Zeit, είναι η σημαντικότερη εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα, έχει κυρίως αναγνώστες υψηλού πνευματικού επιπέδου και είναι γνωστή για τα λεπτομερή και αναλυτικά άρθρα της. Για ένα διάστημα, εκδότης της υπήρξε ο πρώην καγκελλάριος Χέλμουτ Σμιτ. 

 

Σε χτεσινό άρθρο της με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το “Όχι”» (Europa sollte das Oxi ernst nehmen), εξηγεί ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα κατέστησε ορατό τον βαθύ διχασμό της Ευρώπης. Για να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά στη νότια Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει. 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνει,  δείχνει, πως η βούληση των Ελλήνων να ξαναγίνουν  κ υ ρ ί α ρ χ ο ι   τ η ς  χ ώ ρ α ς   τ ο υ ς,   έχει αλλάξει την κοινωνία. Κυρίως οι νέοι ψήφισαν «Όχι» και αυτό δε σημαίνει ότι επιθυμούν περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη χωρίς ανταλλάγματα ή ότι θεωρούν πως επωφελούνται από το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα.

Ψήφισαν «Όχι», γράφει η γερμανική εφημερίδα, διότι πλέον δεν έχουν τίποτε να χάσουν.  Γ ι α   τ ο υ ς   ν έ ο υ ς   σ τ η ν   Ε λ λ ά δ α,  η Ευρώπη είναι συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας. Φώναξαν «Όχι» δυνατά, αν και γνώριζαν τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό: Μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με περισσότερα δεινά και φτώχεια.

 

Εξάλλου, αν γινόταν δημοψήφισμα στην  Ι σ π α ν ί α  ή  τ η ν   Π ο ρ τ ο γ α λ ί α   για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο. Στην Ισπανία η οικονομική ισχύς εξακολουθεί να είναι 7% χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, επισημαίνει η Zeit. 

 

 

Πηγή: tovima.gr

Το πρωτότυπο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Zeit, εδώ: 

http://www.zeit.de/wirtschaft/2015-07/grexit-griechenland-europa 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου