Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Οι Αιγύπτιοι γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές






 

 

       Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αίγυπτο δε θα συμμετάσχει η Μ ο υ σ ο υ λ μ α ν ι κ ή    Α δ ε λ φ ό τ η τ α,   το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης, που καταστέλλεται βίαια από το 2013. 

Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Ρώιτερς, ανέφεραν, πως μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει. Ειδικά οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν, γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου.

"Δε θα έχει σημασία. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, για να δείξουμε ότι έχουμε δημοκρατία και έχουμε εκλογές, και μπλα-μπλα-μπλα σαχλαμάρες," είπε ο Αχμάντ Μοστάφα, 25 ετών, που εργάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο. Ο Άμεντ Ιμπραχίμ, 34 ετών, λογιστής, είχε παρόμοια άποψη: "Η νιότη της Αιγύπτου, η φιλοδοξία μας το 2011, ήταν ότι θα χτίζαμε τη χώρα, αλλά ξαφνικά μας την έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας. 99% των φίλων μου δε θα πάνε να ψηφίσουν."



                                   Διώξεις και 40.000 πολιτικοί κρατούμενοι 



        Η κυβέρνηση ανακήρυξε τη Δευτέρα ως ημιαργία για δημόσιους υπαλλήλους, προφανώς για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσούν. Η Αίγυπτος δεν έχει Βουλή από το 2012, όταν ένα δικαστήριο τη διέλυσε, όταν ελεγχόταν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατρέποντας μια μεγάλη επιτυχία της επανάστασης του 2011 που έριξε το Χόσνι Μουμπάρακ. 

Το 2013, ο αρχηγός του στρατού και νυν Πρόεδρος Σίσι, ανέτρεψε τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας - τον Μοχάμεντ Μόρσι της Αδελφότητας και ξεκίνησε τη σκληρότερη καταδίωξη των διαφωνούντων που έχει ζήσει η Αίγυπτος στη νεότερή της ιστορία. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αίγυπτος έχει περίπου 40.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του Μόρσι. 

"Ο ι   ε κ λ ο γ έ ς   ε ί ν α ι   φ ά ρ σ α.   Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Αίγυπτο που να τις παίρνει στα σοβαρά," είπε ο αξιωματούχος Ουάφα Χέφνι της Αδελφότητας, στο Ρόιτερς. 



                                          Ο μισός πληθυσμός κάτω των 25



      Στην Αίγυπτο, μια χώρα περίπου 90 εκατομμυρίων, ο μισός πληθυσμός είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.
"Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους για ένα όνειρο. Είχαμε ελπίδες. Θέλαμε δημοκρατία και την ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα μας", λέει  ο Μοχάμεντ Ναμπίλ, μέλος μιας απαγορευμένης δημοκρατικής οργάνωσης νεολαίας που έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ. " 

        Τα σώματα ασφαλείας εξακολουθούν να δρουν πολύ δυναμικά εναντίον των αντιφρονούντων, σε μια χώρα που έχει αντιμέτωπους τους ισλαμιστές, μεγάλη φτώχεια, υψηλή ανεργία και ενεργειακή κρίση..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου