Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Το ΕΜΠ θυμάται τον Le Corbusier










       Δέσμη εκδηλώσεων και δράσεων με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου αρχιτέκτονα, ζωγράφου και πολεοδόμου Le Corbusier, διοργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνεργασία και στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, της ελβετικής πρεσβείας,  του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων. 

 

 

Savoye_1928-30
  Η βίλλα Savoye, 1928-30

 Η πρώτη δέσμη εκδηλώσεων περιλαμβάνει εννέα χωριστές δράσεις που θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο 2016 και ξεκινά στις 6 Οκτωβρίου με μια ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Στο όνομα του Le Corbusier». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην οικία Σπητέρη της οδού Κυκλάδων, την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, συνεργάτης του Λε Κορμπιζιέ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συνέχεια συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ανοικτούς διαλόγους, οπτικοακουστικές συναυλίες, συνέδρια, αναγνώσεις και αρχιτεκτονικούς περιπάτους που θα ιχνηλατήσουν τις πραγματικές και τις φανταστικές πορείες του Λε Κορμπιζιέ στην Αθήνα.

 

 

 

Cité radieuse, στη Μασσαλία, 1947 - 1952

 

 

 

                                              Ποιός ήταν ο Le Corbusier

 

 

 

        Ο Charles Eduard Jeanneret, που έγινε παγκόσμια γνωστός με το όνομα Le Corbusier, γεννήθηκε το 1887 στην ορεινή Ελβετία και έφυγε από τη ζωή στις 27 Αυγούστου 1965, ενώ κολυμπούσε στο παραθαλάσσιο Roquebrune Cap Martin της Γαλλίας. 

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtR1FETPA6_voWkW2P1pfcWESDcB2Mu9JmZeolF7b8_5OjJKnBYN5lF64cubSxdL-tKvuIPFhhKK5ZJBiwyqroxge37a6pe5gdG5f3s0ZN4kTg3XN7tUUybylKXssmrmTyjXIXBP3ovbE/s1600/12.-B306.jpg
Η περίφημη chaise longue «B306», 1928

Υπήρξε ένας οικουμενικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη και δημιούργησε ταυτόχρονα, ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόμος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Η επιρροή του γεφύρωσε πολιτικές αντιθέσεις, διαμόρφωσε γενιές μαθητών και βεβαίως γενιές επικριτών. 

 

 

 

                                                Η σχέση του με την Ελλάδα

 

  


        Κατά τη διάρκεια της ζωής και του έργου του συχνές ήταν οι αναφορές στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν σε σημειωματάρια ταξιδιού, άρθρα, αυτοβιογραφικούς στοχασμούς,  προσωπικές επιστολές, σε σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα. 

 

Κείμενα για την Ελλάδα  

Ο "Αρχιτέκτονας του αιώνα" επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές. Την πρώτη, το 1911 στο πλαίσιο ταξιδιού στην Ανατολή και τη δεύτερη, για το 4ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής, το 1933. Πυκνές ήταν άλλωστε οι επαφές του με τον ελληνικό καλλιτεχνικό κύκλο του Παρισιού και τους Έλληνες αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στο ατελιέ του στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο. Συνολικά, δεκαοκτώ Έλληνες δούλεψαν στο αρχιτεκτονικό εργαστήρι του από τη δεκαετία του 1930 ως το 1965.

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://lecorbusier.arch.ntua.gr και να απευθύνονται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που αναφέρονται σε κάθε εκδήλωση χωριστά. 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου