Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Άννα Συνοδινού






          Μεγάλη μορφή του θεάτρου, λάμπρυνε τη σκηνή πάνω από 60 χρόνια, ενσαρκώνοντας τις περισσότερες ηρωίδες της τραγωδίας, σαιξπηρικούς ρόλους και και ρόλους της νεώτερης ελληνικής δραματουργίας. Αν και μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου, προτίμησε αποφασιστικά να πορευτεί στο ελεύθερο θέατρο, όπου ευδοκίμησε εξίσου. Εξαιρετική η πρωτοβουλία της να ιδρύσει το "Θέατρο Λυκαβηττού", που έκλεισε η δικτατορία.
        Η Άννα Συνοδινού, παράλληλα, υπήρξε ένα πολιτικοποιημένο άτομο, που μετείχε στα κοινά από πολύ νωρίς, με μαχητικότητα, ήθος και συνέπεια. Κατά την Κατοχή αγωνίστηκε μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και μάλιστα ανήκε στην ίδια ομάδα με την Ελένη Γλύκατζη - σήμερα Αρβελέρ - και το Μάνο Χατζηδάκι.
Συγκρούστηκε επίσης με τη χούντα, η οποία της ανακάλεσε την άδεια χρήσης του "Θεάτρου Λυκαβηττού" και της αφαίρεσε το διαβατήριό της...
Στη μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής και μετείχε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όμως το 1990 , ανυποχώρητη στις ιδέες της, παραιτήθηκε οριστικά από την πολιτική και επανήλθε στη σκηνή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου