Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Το «βιβλιοπωλείο του μέλλοντος» έγινε πραγματικότητα στο Παρίσι






La librairie à la demande se veut révolutionnaire au niveau de l'édition mais également de la distribution.  


    Ένα "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος", το πρώτο στην Ευρώπη, άνοιξε χτες στο Παρίσι, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Σορβόννη. 




Εκεί οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν μέσω τάμπλετ, ανάμεσα σε 5.000 τίτλους της Presse Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF), αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων απ' όλον τον κόσμο που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δε διέπονται δηλαδή από συγγραφικά δικαιώματα. Οι υπάλληλοι θα το τυπώνουν και θα το βιβλιοδετούν επί τόπου, σε λιγότερο από 5 λεπτά, ενόσω οι πελάτες θα πίνουν τον καφέ τους ή θα συνομιλούν με  συγγραφείς...
Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα κλασσικά βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δε θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, αφού αυτό είναι το όριο του Espresso Book Machine, του ρομπότ-εκτυπωτή. 



                                                Νέα ζωή για το βιβλίο 



       "Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία με τόσο χαμηλή ζήτηση, που δε θα ήταν επικερδής η έκδοσή τους" με το παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής των PUF,  Φρεντερίκ Μεριό. "Νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή", προέβλεψε. 
Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από τη Xerox, εκτιμάται, ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν. 



Πηγές: huffingtonpost.gr, lefigaro.fr




1 σχόλιο:

  1. Το πιο σημαντικό δεν είναι η ταχύτητα στην εκτύπωση ενός βιβλίου, αλλά το να έχεις σε λίγα λεπτά ένα βιβλίο που κανείς μέχρι τώρα δεν ενδιαφερόταν να το εκδώσει. Μιλάμε για ένα παράθυρο στη γνώση και στην έρευνα. C'est merveilleux!

    ΑπάντησηΔιαγραφή