Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Οι ποιητές αγκαλιάζουν με στίχους τους πρόσφυγες






DIMOULA
Κική Δημουλά











       


       Σήμερα, Παγκόσμια Ήμερα Ποίησης, ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής. Τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα απόψε στις 7 μ.μ., όσο και οι εκδηλώσεις σε 30 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 30 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome-GR.

Στη Στοά του Βιβλίου θα διαβάσουν από ένα ποίημα για τους πρόσφυγες οι Νάνος Βαλαωρίτης, Ηλίας Γκρής, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας και άλλοι εικοσιοκτώ ποιητές. 
Παρουσιαστές οι Ντίνος Σιώτης και Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης. Απαγγέλει η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και επίσης θα υπάρχει και μουσικό μέρος στην εκδήλωση, παράλληλα με έκθεση φωτογραφίας. 
Στον ίδιο χώρο θα γίνεται συγκέντρωση παιδικών τροφών για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά. 



digital_neto       

Ο Κύκλος Ποιητών προβαίνει και στην έκδοση μιας ανθολογίας "ένα ποίημα για τους πρόσφυγες", ως ένα μικρό δείγμα, που φανερώνει εύγλωττα τη δύναμη της ποίησης να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, καθώς η ποίηση μπορεί μεν να απευθύνεται στο άπειρο και στην αιωνιότητα, ταυτόχρονα όμως συνομιλεί με το σήμερα και με την κοινωνία, παραμένοντας η μαρτυρία και η διαμαρτυρία της εποχής της. 





Και όπως επισημαίνει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης:

«Οι ποιητές δεν έχουμε τρακτέρ να κατεβάσουμε στους δρόμους για να εντυπωσιάσουμε και να εισακουστούμε, αλλά στίχους με τους οποίους αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες και αντιστεκόμαστε μαζί τους σ' αυτό το τσουνάμι του ολέθρου, σ' αυτήν τη μαζικής κλίμακας διεθνή κρίση ανθρωπισμού που εκπορεύεται από την ''πολιτισμένη'' Δύση και αφανίζει κράτη και λαούς σε όλο τον πλανήτη, σε μια κλιμακούμενη παγκοσμιοποίηση τρόμου, φόβου και δυστυχίας».


Οργάνωση: Κύκλος Ποιητών 
τηλ.  210 36 23 792info@poetscircle.gr




Πηγές: huffingtonpost.gr, ethnos.gr, poetscircle.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου