Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ολλανδία: Μια γέφυρα για ...σκίουρους, διχάζει






       



      Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τους πολίτες της Χάγης στην Ολλανδία, σχετικά με τη   δ ι α σ π ά θ ι σ η   δ η μ ο σ ί ο υ   χ ρ ή μ α τ ο ς,   εξαιτίας μιας γέφυρας για να διέρχονται  σκίουροι, οι οποίοι προηγουμένως αναγκάζονταν να διασχίζουν  αυτοκινητόδρομο. Η γέφυρα κόστισε 144 χιλ. ευρώ και ενώνει τις δύο πλευρές του δάσους οξιάς Clingendael Park, που χωρίζονται από τον αυτοκινητόδρομο. Κατασκευάστηκε το 2012,  ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα μόνο ...πέντε σκίουροι την προτίμησαν!
Η γέφυρα ήδη θεωρείται παράδειγμα σπατάλης και  πολιτικό σύμβολο προχειρότητας, ενός έργου χωρίς προηγούμενη  έρευνα. Οι επικριτές ισχυρίζονται επιπλέον, ότι η κατασκευή είναι  μεταλλική και όχι από ξύλο, το οποίο θα συνήθιζαν πιο εύκολα οι σκίουροι.


Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χάγης υπεραμύνεται του έργου και θεωρεί ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 χρόνια για ασφαλή συμπεράσματα.  Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, ο λόγος που δε διασχίζουν τη γέφυρα οι σκίουροι, είναι, ότι  μέχρι στιγμής βρίσκουν αρκετή τροφή από τη μία πλευρά του δάσους και όταν αυτή μειωθεί, τότε θα αναγκάζονται να διασχίσουν τη γέφυρα για να πάνε στην άλλη πλευρά, σε αναζήτησή της.  Πάντως και αυτό το Φεβρουάριο οι σκίουροι δεν πλησίασαν...



                      Περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά όχι δημόσιες σπατάλες...


       Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ολλανδία είναι πολύ ανεπτυγμένη η περιβαλλοντική συνείδηση και κυρίως ο σεβασμός στο οικοσύστημα. Όμως συγχρόνως, προκαλεί διαμαρτυρία κάθε αλόγιστη δαπάνη δημοσίου χρήματος, ακόμα και σε περιπτώσεις σαν αυτή, που το έργο δεν κατασκευάστηκε με χρήματα των πολιτών της Χάγης, αλλά με ειδικά κεφάλαια  για την προστασία του περιβάλλοντος. 




Πηγή: livester.gr, independent.co.uk, omroepwest.nl



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου