Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο ομαδικός τάφος στο Φαληρικό Δέλτα παραπέμπει στο Κυλώνειον Άγος

 

 Ανακάλυψη-«μυστήριο» με τη νεκρόπολη στο Φαληρικό Δέλτα





 

 

Ένα πολυάνδριο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Φαληρικό Δέλτα, όπου γίνονται τα έργα για την κατασκευή του Ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος». Οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές: 80 σκελετοί παραταγμένοι και στη πλειοψηφία τους σιδηροδέσμιοι πισθάγκωνα! 

 

http://air.news.gr/cov/fa/faliro_b1.jpg

 

 

Κάποιοι βρέθηκαν σε πιθάρια και ανήκουν σε βρέφη και παιδιά. Περίπου 5% είναι αποτεφρωμένοι ενώ ένας σκελετός βρέθηκε μέσα σε ξύλινη βάρκα που χρησιμοποιήθηκε ως φέρετρο.   

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, το πολυάνδριο ήρθε στο φως τις τελευταίες 20 μέρες, μόλις μισό μέτρο κάτω από το αρχαίο έδαφος. Εχει εξεταστεί μακροσκοπικά το 50% των σκελετών και ανήκουν όλοι σε άνδρες καλοζωισμένους και εκ πρώτης όψεως χωρίς κατάγματα, η πρώτη δε σκέψη είναι, πως πρόκειται πιθανόν για  ε κ τ έ λ ε σ η.  

 

 

 

 

 

Εξαιτίας των ευρεθέντων δύο οινοχόων από σπονδές, ο τάφος χρονολογείται περί το 632 π.Χ., γεγονός που ενδέχεται να το συνδέει με το  Κ υ λ ώ ν ε ι ο ν   Ά γ ο ς.  Η ομαδική αυτή ταφή εντάσσεται στην ταραγμένη περίοδο πριν από τον 5ο αιώνα π. Χ., η οποία όμως έθεσε τις βάσεις για τη εγκαθίδρυση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι σκελετοί προβληματίζει ήδη τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτήν την σκοτεινή πτυχή της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας.

 

 

                                                  Το Κυλώνειον Άγος 

 

 

      Ο Κύλων, ολυμπιονίκης, από την τάξη των ευγενών, με τη  βοήθεια του πεθερού του, τυράννου των Μεγάρων, Θεαγένη, επιχειρώντας να εξουσιάσει την Αθήνα, κατέλαβε την Ακρόπολη περί το 632 π.Χ. Απέτυχε όμως, αφού ο Μεγακλής, ο τότε επώνυμος άρχων της Αθήνας από το γένος των Αλκμαιωνιδών πολιόρκησε την Ακρόπολη και ανάγκασε τον μεν Κύλωνα και τον αδελφό του να διαφύγουν στα Μέγαρα, τους δε οπαδούς του να καταφύγουν   ι κ έ τ ε ς  στο βωμό της Πολιάδος Αθηνάς, ως προστατευόμενοι των θεών.

Οι οπαδοί όμως του Μεγακλή, ενώ υποσχέθηκαν στους ικέτες πως αν βγουν από το ιερό δε θα τους πείραζαν, παραβαίνοντας το πανελλήνιο εκείνο ιερό έθιμο, τους εφόνευσαν μπροστά στο ιερό των Ευμενίδων, τη στιγμή που κατέρχονταν από την Ακρόπολη. 

Η  ά γ ρ ι α   σ φ α γ ή   των οπαδών του Κύλωνα μέσα στο άβατο, αποκλήθηκε Κυλώνειον Άγος, θεωρήθηκε ότι προκάλεσε την οργή των θεών και έφερε μια σειρά από δεινοπαθήματα και θεομηνίες στην Αρχαία Αθήνα. Οι Αθηναίοι που διέπραξαν τους φόνους των ικετών και οι οικογένειές τους, θεωρήθηκαν "εναγείς" και "αλιτήριοι", δηλαδή μολυσμένοι και αμαρτωλοί, ενώ ο ίδιος ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής εξορίστηκε διά βίου. Μετά από παραίνεση της Πυθίας, οι Αθηναίοι κάλεσαν από την Κρήτη το σοφό και μάντη Επιμενίδη, ο οποίος πραγματοποίησε τελετουργικό καθαρμό της πόλης, που ολοκληρώθηκε με την κατασκευή ενός ιερού στο χώρο που είχαν φονευθεί οι ικέτες.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου