Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ποσοστό ρεκόρ της Ακροδεξιάς στην Αυστρία



 

 
      Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων FPO στην Αυστρία, Norbert Hofer, ήρθε πρώτος στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, με ποσοστό 36,6% και θα αντιμετωπίσει στον β΄γύρο τον Alexander van der Bellen, του Κόμματος των Πρασίνων, που έλαβε ποσοστό 19,8%. 

Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές κρίνονται ήδη ιστορικές, αφού η εκλογή ενός Πράσινου ή ακροδεξιού στον προεδρικό θώκο δεν έχει προηγούμενο στην Αυστρία και πλέον  η κυριαρχία των άλλοτε κομμάτων εξουσίας, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPÖ) και του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), αποτελεί οριστικά παρελθόν. 

Ο Hofer βάσισε την προεκλογική του καμπάνια σε αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική. Ζητήματα-κλειδιά, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, είχαν ήδη προκαλέσει κλίμα πολιτικής έντασης και αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων από Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα. Φάνηκε αρκετά απειλητικός μετά το θρίαμβό του, προειδοποιώντας ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και δήλωσε:  «Θα μείνετε έκπληκτοι από το τί μπορεί να συμβεί»!



                            Και η ελληνική κρίση στην προεκλογική εκστρατεία 



       Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αφίσα του ακροδεξιού κόμματος, που αναφέρεται στα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Δείχνει έναν Έλληνα ...ξάπλα σε μια αιώρα, με μουστάκι, γυαλιά ηλίου και το χέρι τεταμένο για να πιάσει μια δεσμίδα ευρώ!



 ScreenShot_20160426095410
               «Καλύτερα τα λεφτά μας να πάνε στο λαό μας», γράφει η αφίσα.




                        Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη



     Φαίνεται, πως η ιστορία δε διδάσκει και αναπόφευκτα πλέον, γίνεται συνειρμός με τους λόγους που οδήγησαν κάποτε στην άνοδο του ναζισμού. Οι μέχρι σήμερα ευημερούσες ευρωπαϊκές κοινωνίες αδυνατούν να εντοπίσουν ή ακόμη να παραδεχτούν τα πραγματικά αίτια προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό και η οικονομική κρίση. Σχεδόν απλοϊκά, έχουν πειστεί από την ακροδεξιά ρητορική, ότι τα συρματοπλέγματα θα εμποδίσουν αποτελεσματικά τα κύματα προσφύγων και μεταναστών και ότι  αυτοί ευθύνονται για την οικονομική κρίση και τις συνακόλουθες περικοπές των κοινωνικών παροχών. 
Άν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου σαρώνει το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν,  αναμενόμενο ήταν να συμβεί και στην Αυστρία, τη γενέθλια χώρα του Χίτλερ άλλωστε. Η χώρα δε φαίνεται να έχει ξεμπερδέψει οριστικά με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Πάντα είχε δυνατά ακροδεξιά πολιτικά σχήματα και ποιός επίσης δε θυμάται τις αποκαλύψεις για τις ναζιστικές καταβολές του Αυστριακού Γ.Γ. του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ...




Φωτ. από: ilfattoquotidiano.it, tribune.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου