Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επίκεντρο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων






Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


 

       Η σημερινή ημέρα, 18 Μαίου, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τιμά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, έχει δε συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Οι πλούσιες συλλογές του, με αρχαιότητες από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει εκδηλώσεις από τις 16 έως τις 22 Μαΐου, μέσα και γύρω από το μουσείο. 

-Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου
Στις 19:00: Χαιρετισμός από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά και την πρόεδρο του ICOM, Αλεξάνδρα Μπούνια. Ομιλίες από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη και τη δρ Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο.
Από τις 10:00 έως τις 24:00 (με διακοπή από τις 18:00 έως τις 20:30), ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου.

Επίσης, συνεχίζονται οι δράσεις που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα με ωριαία περιήγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές του και συγκεκριμένα:  

-Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου: Αιγυπτιακή Συλλογή 

-Πέμπτη 19 Μαΐου: Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας

-Παρασκευή 20 Μαΐου: Συλλογή Γλυπτών και από τις 12:00 έως τις 12:30, η δράση με τίτλο, «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: Ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς», με παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Δήλωση συμμετοχής μισή ώρα πριν την έναρξη με σειρά προτεραιότητας).

- Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 14:00 "Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας". Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο). 

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 213-214- 4891. 
Η είσοδος στους επισκέπτες που συμμετέχουν στις δράσεις είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου