Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Brexit: Δυνατό ράπισμα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης









      Ανεξάρτητα από τις συνέπειες του brexit στο εγγύς και απώτερο μέλλον, που ακόμα παραμένουν απροσδιόριστες, η σημειολογία του είναι πολυσήμαντη.

Αναμφίβολα, χτυπά την παγκοσμιοποίηση και την τάση να εξαφανιστούν τα έθνη - κράτη. 

Εκφράζει  την άρνηση σε μια Ευρώπη, που εγκολπώθηκε ωμά, τα συμφέροντα των τραπεζών, που εμπορευματοποίησε τα πάντα, στέλνοντας τρόικες για λεηλασία των οικονομιών κρατών - μελών και φτωχοποίησε, ανάλγητα, εκατομμύρια πολιτών της.

Η Ε. Ε. αρνήθηκε να προχωρήσει σε φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση και διεύρυνε τα σύνορά της με τις ανατολικές χώρες, καθαρά για πολιτικούς λόγους, συρρικνώνοντας έτσι τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις τών μέχρι τότε κρατών - μελών της. Μια πολιτική που προκάλεσε, μεταξύ των άλλων και ραγδαία άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, ωσάν η ιστορία να μη δίδαξε απολύτως τίποτα...

Έχει απαξιώσει σήμερα, τα οράματα αυτών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα αποτελούσε  προπύργιο των δημοκρατικών θεσμών, του κοινωνικού κράτους και του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων,

Το brexit αποτελεί και κόλαφο, ειδικά στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ευθύνεται καίρια για την αποτυχία τής Ε.Ε.

Έστω και αν η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεμονεύτηκε πολλές φορές από ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις, έστω και αν το brexit επιδιώχτηκε κατά ένα μέρος, από νοσταλγούς του αυτοκρατορικού παρελθόντος του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως αποτέλεσε την απάντηση των φτωχών στρωμάτων στις στυγνές πολιτικές.

Βέβαια ο "πόλεμος" αυτός δεν τελείωσε. Παρά τις σπασμωδικές αντιδράσεις και τον πανικό των πρώτων ωρών, τα επιτελεία των Βρυξελλών και του Βερολίνου ανασυντάσσονται και φυσικά δεν το βάζουν κάτω. Έχουν συμμάχους, δυνατά Μ.Μ.Ε. και ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα, που, ως άλλες Κασσάνδρες, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με δυσοίωνες προοπτικές για  την οικονομία και για μεγάλες πολιτικές αναταράξεις, απρόβλεπτης έκβασης.

 Όμως, το ράπισμα παραμένει ισχυρότατο...





Εικόνα, από nasdaq.com.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου