Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το εξοχικό σπίτι του Λε Κορμπυζιέ ή .....




...πώς θα μπορούσε να είναι ένα εξοχικό... Bρίσκεται στο Roqckebrune - Cap - Martin της Κυανής Ακτής και εκεί ο διάσημος αρχιτέκτονας Le Corbusier πέρασε τα τελευταία καλοκαίρια της ζωής του.



Αποτέλεσμα εικόνας για Roquebrune - lucien herve Cap - Martin




Πρόκειται για ένα ξύλινο καλύβι διακοπών (Cabanon de vacances), που σχεδιάστηκε το 1952 και στήθηκε δίπλα σε μία απλή ψαροταβέρνα - η οποία  λειτουργούσε ως ... τραπεζαρία. 


Το Cabanon ήταν ένα δωμάτιο 3.66x3.66 μέτρα με τραπεζαρία στην διπλανή ταβέρνα, που εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν το ιδανικό ορμητήριο διακοπών. Gredits: NTUA.





Το Cabanon, όπως φαίνεται και στην παραπάνω μακέττα, ήταν ένα δωμάτιο 3.66 x 3.66 μ., που εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν το ιδανικό ορμητήριο διακοπών. 







Αποτέλεσμα εικόνας για Cabanon de vacances roquebrune - Cap - Martin



Εκεί ο Le Corbusier ζεί ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα οι στιγμές απομόνωσης στο λιλιπούτειο εξοχικό τον βοηθούν να γράφει και να σχεδιάζει. 




 Ο Le Corbusier θα βρεθεί για πρώτη φορά στα βράχια του Cap Martin στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως επισκέπτης στην αινιγματική Villa E1027. Φωτογραφία: Lucien Hervé.  ©FLC



 




Γράφει ο  Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:
  
Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε πόλεις ολόκληρες και οραματίστηκε ουρανοξύστες χιλιομέτρων, δεν έχτισε για τον εαυτό του παρά μόνο μια μικρή ξύλινη καλύβα, μόλις τριάμισι μέτρων, «στην άκρη ενός βράχου που χτυπούν τα κύματα», στο Cap - Martin, της Κυανής Ακτής. «Νιώθω τόσο όμορφα στην καλύβα μου», έγραφε στον Bassai, «που σίγουρα θα τελειώσω τη ζωή μου εδώ».





 


Και πράγματι, εκεί έμελλε να τελειώσει τη ζωή του. Του συνέβη μια καρδιακή προσβολή, ενώ κολυμπούσε, το 1965.



Αποτέλεσμα εικόνας για attikanet το εξοχικό σπίτι του le corbusier



Σήμερα, το Cabanon de vacances αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Κυανής Ακτής, εξαιρετικό αρχιτεκτονικό δείγμα απλότητας της ανθρώπικης επέμβασης στο περιβάλλον. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε, ότι περιλαμβάνεται πλέον, ανάμεσα στα 17 έργα τού Le Corbusier που εντάχθηκαν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO...














2 σχόλια:

  1. Ο Λε Κορμπυζιέ σχεδίασε ένα καλυβάκι για εξοχικό και μεις εδώ στην Ελλάδα ονειρευόμαστε τα εξοχικά - τούρτες της Μυκόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πεμπτουσια σπιτιου διακοπων. Μαθημα για το πως απολαμβανουμε τη φυση και τη ζωη.... Υπεροχο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή