Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα πριν 160 χρόνια πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός



Σχετική εικόνα

 

 

        Ήταν 9 Φεβρουαρίου 1857, όταν πέθανε στην Κέρκυρα ο βάρδος της ελευθερίας, Διονύσιος Σολωμός. Εκεί έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, από το 1828, που εγκατέλειψε τη Ζάκυνθο. Αιτία της αναχώρησής του δεν ήταν μόνο τα οικογενειακά προβλήματα. Ο Σολωμός αποζητούσε στην Κέρκυρα ένα περιβάλλον πνευματικότερο και την απομόνωση που ταίριαζε στον μονήρη χαρακτήρα του και η οποία ήταν απαραίτητη για την ενασχόλησή του με την ποίηση. 

 

 

Σχετική εικόνα
Το σπίτι του Σολωμού στην Κέρκυρα

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα ήταν τα πιο ευτυχισμένα. Εκεί επεξεργάστηκε τα έργα "Γυναίκα της Ζάκυθος" και "Λάμπρος" και έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και σπουδαιότερο μέρος του έργου του συμπεριλαμβανομένων και των "Ελεύθερων Πολιορκημένων". Αργότερα η ζωή του συνταράχθηκε από μια σειρά δίκες με τον ετεροθαλή αδελφό του, που διεκδικούσε  πατρική περιουσία, με το επιχείρημα, ότι ήταν και αυτός τέκνο του κόντε Νικολάου Σολωμού. Η έκβαση ήταν ευνοϊκή για τον ποιητή, όμως η δικαστική διαμάχη οδήγησε σε αποξένωση του Σολωμού από τη μητέρα του και πληγώθηκε πολύ από τη στάση της,  επειδή την υπεραγαπούσε. 

 

 

Αν και ιδιαίτερα εσωστρεφής, κυριολεκτικά αποτραβηγμένος στο σπίτι του, με προβλήματα υγείας λόγω και του γνωστού πάθους του για τη βερντέα, ο Σολωμός απολάμβανε στην Κέρκυρα μεγάλου σεβασμού. Όπως μας παραδίδει ο Πολυλάς, μόλις αναγγέλθηκε ο θάνατός του, η Επτανησιακή Βουλή διέκοψε ομόφωνα τη συνεδρίαση, κηρύττοντας δημόσιο πένθος. Οι Τοπικές Αρχές έπαυσαν τις γιορτές της Αποκριάς και αποφάσισαν "να μείνει κλεισμένο το θέατρο, όσο το άψυχο σώμα του θρηνουμένου ανδρός έκειτο ακόμη μεταξύ των ζώντων".

 

 

 

 

Η κηδεία του ποιητή στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα έγινε με όλες τις τιμές που του άρμοζαν. Το 1865, ο αδελφός του Δημήτριος μετέφερε τα οστά του στη γενέτειρά του, Ζάκυνθο. Ο τάφος του είναι δίπλα στον τάφο του Ανδρέα Κάλβου, εντός του "Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων", στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Το σπίτι του στην πόλη της Κέρκυρας καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όμως αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα και λειτουργεί ως "Μουσείο Σολωμού" και Κέντρο Σολωμικών Σπουδών.

 

 



Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου