Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ιαπωνία: 200 θάνατοι ετησίως από εξαντλητική δουλειά





Αποτέλεσμα εικόνας για Ματσούρι Τακαχάσι,



      Το ιαπωνικό "θαύμα" έχει βαρύ τίμημα, τελικά. Αν και η χώρα έχει πολύ θετικούς δείκτες στην απασχόληση, με το ποσοστό ανεργίας καθηλωμένο στο 3,1% εδώ και 22 χρόνια, όμως αυτοί οι δείκτες σε συνδυασμό με την εργασιακή δεοντολογία των Ιαπώνων και την αύξηση των ωρών εργασίας που απαιτούν οι επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο «καρόσι», δηλ. θάνατος από εξαντλητική δουλειά! Πολύ συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται φωτογραφίες ταλαιπωρημένων εργαζομένων, που κοιμούνται οπουδήποτε, σε παγκάκια, στο δρόμο, όρθιοι ή καθιστοί στο μετρό, σε τραπεζάκια καταστημάτων γρήγορου φαγητού, στα σκαλιά του μετρό...

Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να λάβει μέτρα, ορίζοντας ανώτατο όριο για υπερωριακή απασχόληση και ανάπαυση 11 ωρών από την ώρα που ο εργαζόμενος θα φύγει από την δουλειά του έως την επομένη που θα επιστρέψει.

 

                                    Η ιστορία της Ματσούρι Τακαχάσι

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Matsuri takahashi

 

      Αίσθηση είχε  προκαλέσει πέρυσι στην Ιαπωνία η αυτοκτονία της νεαρής Mατσούρι Τακαχάσι η οποία δούλευε δοκιμαστικά στη μεγάλη διαφημιστική εταιρία Ντεντσού, πασίγνωστη για τους εξωφρενικούς ρυθμούς εργασίας. Σε  μήνυμα στη μητέρα της, η άτυχη κοπέλα ομολογούσε, πως αναγκάσθηκε να δουλέψει υπερωρίες 150 ώρες τον μήνα, ενώ την τελευταία εβδομάδα της ζωής της κατάφερε να κοιμηθεί στον ξενώνα της εταιρίας μόνο 12 ώρες! Μια νύχτα, μην αντέχοντας άλλο, σε κατάσταση αλλοφροσύνης, βούτηξε στο κενό από τα γραφεία της εταιρίας. Η εταιρία της προσπάθησε μάλιστα να διαγράψει τα «απελπισμένα» μηνύματα της Ματσούρι, που έστελνε από τον υπολογιστή της μέσα στην εταιρία, όμως το δικαστήριο του Τόκιο αποφάνθηκε, ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση «καρόσι», δηλ. θανάτου από εξαντλητική εργασία.

       Πάντως, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει υποσχεθεί να παρέμβει ώστε να καταστούν πιο φυσιολογικές οι συνθήκες εργασίας και να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ιάπωνες προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια, να ψυχαγωγηθούν και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. 

 

Πηγή: ethnos.gr, από Corriere de la Sera - ΑΜΠΕ.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου