Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κερκυραϊκό καρναβάλι: Αυθεντικό και μοναδικό



Απόκριες 2017: Κόμισσες και κόντηδες βολτάρουν στην Κέρκυρα (pics)

 

        Εμπνέεται από τη βενετσιάνικη περίοδο του νησιού, με κόντηδες και κοντέσσες και συγχρόνως σατιρίζεται το παρόν μέσα από θεατρικά δρώμενα. Συνυπάρχουν η παράδοση και η ιστορία με το διονυσιακό στοιχείο της Αποκριάς, δοσμένα όλα μέσα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Κέρκυρας και πάντα με το γνωστό επτανησιακό ταπεραμέντο...

 

                    

                                                 Στην πόλη της Κέρκυρας 

 

         Στην πρωτεύουσα του νησιού οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν παράδοση 450 και πλέον ετών. Οι δρόμοι γεμίζουν με βενετσιάνικες προσωπίδες, αρλεκίνους, ντόμινο και άρματα. Στις πομπές παρελαύνουν με αυθεντικά βενετσιάνικα κοστούμια (που φυλάσσονται στο  Λύκειο Ελληνίδων του νησιού) και στην πλατεία Ανουντσιάτα ζωντανεύουν ιπποτικοί χοροί του 18ου αιώνα. Παράλληλα, οργανώνονται θαυμάσιες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με τη συνεργασία των πολιτιστικών σωματείων της πόλης.

 

                                                        Στα χωριά του νησιού

 

        Ιδιαίτερες εκδηλώσεις γίνονται σε πολλές γωνιές του νησιού, κυρίως με διονυσιακό χαρακτήρα!

 

Καρναβάλι στην Κέρκυρα

       

      Παράδοση 4 αιώνων συνεχίζουν στους Αυλιώτες με τα καρναβαλικά δρώμενα, που ξεκινούν στο χωριό από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και συνεχίζονται με την παρέλαση των αρμάτων έως αργά το απόγευμα.

Στους Αργυράδες, στήνεται το παραδοσιακό τραπέζι για ολο το χωριό και τη Καθαρά Δευτέρα συνεχίζεται το καρναβάλι με τη διονυσιακή πομπή.  

Πάνω από μισό αιώνα ζωής έχουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και στους Βελονάδες.Από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας αρχίζει η πομπή. Χαρακτηριστικό του καρναβαλιού των Βελτονάδων η προσφορά τζαλετιών, γινοκουλουρών και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων από το φούρνο του χωριού.

Με πετεγολέτσα (παραδοσιακά ...κουτσομπολιά), χορό και τα παραδοσιακά μουτζουρώματα θα γιορτάσουν το καρναβάλι ο Άης Μαθιάς, με συμμετοχή χορευτικού, θεατρικής ομάδας και της Φιλαρμονικής.

Έντονο χαρακτήρα έχουν επίσης οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στους Καρουσάδες, με θεατρικά κείμενα, χορωδία με παραδοσιακά τραγούδια, καντρίλιες και γαϊτανάκι. 

Στις Νυμφές έχουν προγραμματίσει τα δικά τους πετεγολέτσα δηλ. τα κουτσομπολιά και θα αναβιώσουν και το έθιμο του χορού των ..παππάδων.                                         

                                                 

                                              Για τα πετεγολέτσα

 

       Αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο του κερκυραϊκού καρναβαλιού. Τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά) παρουσιάζονται κυρίως στην κερκυραϊκή διάλεκτο και παίζονται υπαίθρια. Είναι ένα θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την commedia dell’ arte. Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής τους σπονδυλώνεται από σατιρικά δεκαπεντασύλλαβα και ερμηνεύονται από ηθοποιούς - παρουσιαστές. Στο πνεύμα τους εμπερικλείουν αναδρομές εθίμων και παλαιούς παραδοσιακούς τύπους  Κερκυραίων. Το πρόγραμμα διανθίζεται με ελαφρά ή σατιρικά τραγούδια ντόπιων δημιουργών ή με επτανησιακές καντάδες. Όλα αυτά, στο φόντο μιας εύθυμης καρναβαλίστικης έκφρασης και με βιώματα παλιάς και σύγχρονης εποχής, ολοκληρώνουν ένα σύνολο εύθυμο, ευχάριστο, γεμάτο με χρώμα και κερκυραϊκό τόνο. Το φινάλε κάθε παράστασης κορυφώνεται με σκετς,  που πραγματοποιείται από τα παράθυρα παρακείμενων σπιτιών.

 




Αποτέλεσμα εικόνας για καρναβάλι κερκυρα πετεγολετσα





Πηγές: corfu.gr, cnn.gr, ert.gr

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου