Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ημέρα της γυναίκας: Έλενα Βενιζέλου, μια εθνική ευεργέτις









Η Έλενα Βενιζέλου.





        Έζησε στη σκιά του Μεγάλου Κρητικού, όμως η συνεισφορά της στις ανάγκες του Ελληνικού Κράτους, υπήρξε τεράστια. Η Έλενα Στεφάνοβικ - Σκυλίτση ήταν μια Ελληνίδα της Διασποράς. Γεννήθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, με ρίζες από τη Χίο. Αν και μιλούσε με δυσκολία τα ελληνικά, ήταν πολύγλωσση και καλλιεργημένη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για elena venizeloy
Σε μεγάλη και σε νεαρή ηλικία

 

 

 

Η γνωριμία της με τον Βενιζέλο ξεκίνησε το 1910 και από τα χρόνια αυτά αρχίζει παράλληλα και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στο πλευρό του Βενιζέλου και βοηθά παντοιοτρόπως: Δημοσιογραφεί, συγκεντρώνει υλικό για τις ανάγκες του στρατού, οργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις. Στέλνει μάλιστα στη Θεσσαλονίκη μέχρι και ολόκληρο κινητό νοσοκομείο, πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο όμως, ατυχώς, τορπιλλίστηκε από τις εχθρικές δυνάμεις, κατά τη μεταφορά του!

 

                         

 

                     Ο γάμος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

 

        Έχοντας φύγει από την Ελλάδα μετά την εκλογική ήττα του 1920, ο Βενιζέλος παντρεύεται στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 σε ηλικία 57 ετών την 47χρονη Έλενα Σκυλίτση.

 

λλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         
Από την τελετή του γάμου Βενιζέλου και Έλενας στο Λονδίνο
Σπάνια φωτογραφία από τη σκηνή του γάμου

 

 

Ο γάμος έγινε σε κλειστό κύκλο, στο Highgate του Λονδίνου, στο σπίτι του Sir Arthur και της Lady Crosfield, καθώς η αγγλική αστυνομία απαγόρευσε την τέλεση του γάμου στην εκκλησία, φοβούμενη για τη ζωή του Βενιζέλου. Ένα μήνα μετά, το ζεύγος ταξιδεύει στην Αμερική, όπου μεταξύ των άλλων, του επιφυλάχθηκε μεγάλη υποδοχή, σε πανηγυρικό κλίμα και από την Ομογένεια. 

 

λλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαμος ελενας βενιζελου λονδίνο
Στιγμιότυπο μετά το γάμο





 

 

                                 

                 Η μεγάλη δωρεά του μαιευτηρίου

 

        Η γυναίκα αυτή, που δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, κληροδότησε στις Ελληνίδες ένα υπερσύγχρονο μαιευτήριο για να φέρουν στη ζωή τα δικά τους παιδιά. Το μαιευτήριο, που ονομάστηκε  "Μαρίκα Ηλιάδη" από το όνομα στενής φίλης της  Έλενας η οποία απεβίωσε στον τοκετό, οικοδομήθηκε στα πρότυπα ελβετικού μαιευτηρίου, το οποίο  η ίδια η Έλενα είχε επισκεφθεί το 1924.  Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1929, εγκαινιάστηκε το 1933 και γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πρώτου στο είδος του, σε όλα τα Βαλκάνια.                                    

  Στον ίδιο χώρο με το μαιευτήριο, κτίστηκε και άλλο κτίριο, για σχολή μαιών με το όνομα της μητέρας της, Βιργινίας Σκυλίτση. Η Έλενα Βενιζέλου δαπάνησε πάνω από 130.000 λίρες για το σκοπό αυτό και επιπλέον με δικές της δαπάνες ανεγέρθηκε στην αυλή του μαιευτηρίου και ο ναός των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για attikanet ελενα βενιζελου 

 

Ακόμη, ανέλαβε την εφ' όρου ζωής κάλυψη του ετήσιου ελλείμματος του ιδρύματος, ενώ με τη διαθήκη της είχε ήδη προβλέψει τη χορήγηση 60.000 λιρών, οι οποίες θ' αποτελούσαν την πάγια περιουσία του μαζί με άλλες τις 30.000 λίρες που η δωρήτρια είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της, Βιργινία Σκυλίτση. 

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Και όμως, αυτό το λαμπρό νεότευκτο κτίριο έμελλε  να υποστεί απίστευτες καταστροφές κατά τη διάρκεια του κινήματος του 1935 και διέκοψε για ένα μήνα τη λειτουργία του, αφού σφαίρες των αντιβενιζελικών έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια και καταστράφηκαν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις!                                               
 

                                                     Σειρά δωρεών

 

  Η Έλενα Βενιζέλου και μετά τη δωρεά του μαιευτηρίου, συνέχισε τις ευεργεσίες της:

- Στη Χίο ιδρύει το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο

- Συμβάλλει στην ανέγερση του Ερυθρού Σταυρού

- Δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο, το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο

- Δαπανά μεγάλα ποσά για την περίθαλψη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία

       

Πολλές επίσης οι δωρεές στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της:

- το Βενιζέλειο Στάδιο

- το Βενιζέλειο Ωδείο

- τις παιδικές εξοχές Αγίων Αποστόλων

- τη διάνοιξη του δρόμου Θερίσου - Χανίων 

- οικονομική συμβολή προς το Πατριωτικό Ίδρυμα περίθαλψης προσφύγων και το υδραγωγείο Μουρνιών

- Προσφορά υποτροφιών σε Χανιώτες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό

 

Είναι χαρακτηριστικό, πως εξαιτίας της συνεχούς ροής ποσών για δωρεές και αρωγές στην Ελλάδα, οι λογιστές της, το 1935, με συνεχείς επιστολές, της επεσήμαιναν τον κίνδυνο πτώχευσης..

                              

 

 

Ο τραυματισμός της κατά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου

 

       Τον Ιούνιο του 1933, σε ενέδρα θανάτου , όταν το ζεύγος Βενιζέλου είχε αναχωρήσει για την Αθήνα από την Κηφισιά, μετά από επίσκεψη στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, τραυματίστηκε και ο Βενιζέλος, αλλά η Έλενα σοβαρότερα, διότι έπεσε επάνω του και τον προστάτευσε. Η απόπειρα δολοφονίας  οργανώθηκε από πολιτικούς αντιπάλους με εκτελεστικά όργανα, τον Διοικητή της Αστυνομίας, Πολυχρονόπουλο και τον λήσταρχο Καραθανάση! Η Έλενα δέχτηκε δύο σφαίρες και μάλιστα η μία δεν κατέστη δυνατό να αφαιρεθεί και παρέμεινε στο σώμα της, με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα εφ΄όρου ζωής. 

 

                         Η αναχώρηση από την Ελλάδα και το τέλος

 

       Μετά το κίνημα του '35, ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο  στην αυτοεξορία του και έζησε κοντά του μέχρι το θάνατό του, ένα χρόνο αργότερα.

  

Αποτέλεσμα εικόνας για ελενα βενιζελου
Η Έλενα, στην κηδεία του Βενιζέλου, στα Χανιά

 

Η Έλενα Βενιζέλου πέθανε στο Παρίσι σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1957. Παρά τη μεγάλη προσφορά της,  ο θάνατός της "πέρασε στα ψιλά " στον Τύπο της εποχής. 

  


 

 

Πηγές: 

mixanitouxronou.gr, 

fa-elia-miet-errata.blogspot.gr, 

desiris.blogspot.gr, 

Έλενα Βενιζέλου: "Στη σκιά του Βενιζέλου", εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2002


      


4 σχόλια:

  1. Οι αντιβενιζελικοί πυροβόλησαν και έσπασαν όλα τα τζάμια ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ και καταστράφηκαν και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις!!!!!!!!! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ποτέ δεν αλλάζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο χαμηλα μπορει κανεις να πεσει οταν ριχνει σφαιρες σε ενα νοσοκομειο; Σιγουρα κανεις δε τιμωρηθηκε γι αυτο, αφου αυτοι ειναι που κυβερνησαν μετα. Θλιβερα πραγματα

      Διαγραφή
  2. Τί ανωτερότης και μεγαλείο ψυχής από μια γυναίκα άτεκνη, να προσφέρει τόσα για τα παιδιά... Δεν έχω συναντήσει πάντως καμμία οδό με το όνομά της. Θα έπρεπε η Ελλάδα να δείξει την ευγνωμοσύνη της. Μου έκανε εντύπωση που έκανε δωρεά το κινητό νοσοκομείο στον στρατό μας, πολύ πριν παντρευθεί τον Βενιζελο.... Πραγματική αγάπη για την πατρίδα και τους ανθρώπους. Παράδειγμα προς μίμησιν για όσους έχουν πολλά και θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕΜΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΟΝΩΝ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ , ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΙΓΚΑ ΣΤΗ ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ. ΤΙ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή